Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме професионалния празник на библиотекарите

Снимка: БГНЕС

В Деня на създателите и разпространителите на глаголицата – светите братя Кирил и Методий, отбелязваме и професионалния празник на библиотекарите. Как четат младите хора днес – аналогово или дигитално, с очите или с ушите?

Темата коментира в “Нашият ден“ Силва Василева:

Библиотеките не са център на света, но все пак са важни. С ролята, която изначално имат, да предоставят достъп до знание, да възпитават в култура. Това знание да бъде усвояване, предлагано, да бъде развивано.

Силва Василева

Промени се средата, промениха се условията, което доведе до мястото и ролята на тези институции. Ако някога те са били абсолютният авторитет и цензор за верността на информацията, то днес те съществуват в конкурентни условия и в пазарна среда и трябва да се съобразяват с това.

Но пък са запазили онази топлота в отношението към читателите, което ги прави различното място за натрупване на знание.

Те не са училището, не са и домът, но могат да бъдат онзи незаменим помощник по пътя на всеки един човек в неговото личностно израстване и развитие.

Променените условия наложиха начин на работа в самите библиотеки, който е много различен – както за читателите, така и за самите работещи.

Пандемията беше изпитание и още е, но е и възможност да се скочи на едно друго ниво, защото хората няма да спрат да искат да четат и да се развиват. Животът няма как да спре. И ако искаме библиотеките да са част от този живот, да са важна част от него, трябва да ги адаптираме. Една голяма част се адаптираха и са готови да продължат.“

В началото на април отвори врати новата библиотека в Бургас. Библиотеката разполага с 600 000 тома, които за първи път в 133-годишната история на културната институция те са събрани на едно място.

Темата коментира в “Нашият ден“ и Яна Кършийска, директор на библиотека „П.К. Яворов“ в Бургас.

“Метаморфозата, която претърпя Регионалната библиотека в Бургас – шегуваме се по между си, че сме от най-мобилните библиотеки, тъй като сме обиколили много квартали, местили сме фонда, което е довело до загуба на голяма част от библиотечното богатство, ходейки от точка А до точка Б.

Към днешна дата това, което се случи в Бургас, с новата сграда, благодарение на Община Бургас, е едно незаменимо съкровище и вдъхновяващо присъствие на територията на Бургас, което никога не е било.“

Реакции

“Имаме невероятно екзалтирани, щастливи, вдъхновени реакции и в същото време има и невероятно педантични читатели, намиращи проблем в най-малките детайли. Но това е хубава, конструктивна критика, на която често сме благодарни.

Често се шегуваме, че сме като едно пътешествие във времето – от подводниците и капитан Немо, стигаме до най-невероятните технологии, свързани с холограмни измерения, добавена реалност, тенденцията ни е да се развиваме много – и дигитално, и информационно.“

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.

Снимки – БГНЕС, БНР Бургас, личен архив



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна