Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Рамазан Байрам вярващите отварят сърцата и домовете си за своите близки

Снимка: Незабравка Кирова

Днес мюсюлманската общност у нас празнува Рамазан Байрам - по-популярен като Шекер Байрам. Три дни, в които вярващите отварят сърцата и домовете си за своите близки. Празник предшестван от пост, молитва и благотворителност.

"Последният ден от постите е познат като анифе или арифе – ден , в който мюсюлманите правят питки и ги раздават, за да почетат паметта на починалите си близки", разказа пред БНР Нурай Исмаилова.

"Най-характерното за този празник и щедростта и благоворителността, която се случва, ядат се много сладки неща, иска се прошка, целува се ръка на по-възрастните, молят се хората", сподели Исмаилова.

"Постите, които се спазват са преди всичко духовно пречистване", сподели в "Преди всички" дългогодишният архивар Хаджи Оги Георгиев, специалист по източни древни езици и османист.

За имам Хюсеин Хабил от Районното мюфтийство в Силистра трябва да си постил, за да имаш моралното право да празнуваш. Да си се опазил не само от храната, но да си опазил и себе си от лоши мисли.

Снимка: Незабравка Кирова

Не е случайно, че в празничните дни традицията повелява мюсюлманите да хапват повече сладки храни. С тях те награждават изстрадалото от постите тяло, захранват и душата.

В последния ден от постите или в първия ден на Рамазан байрам се дава милостиня – фитри. Всяка година стойността й е различна и се определя според стандарта на страната. Милостиня, която вярващите избират сами на кого да дадат, за да може да посрещне празникът наравно с тях.

А в основата на празника е молитвата - молитва за благоденствие и здраве.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна