Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 филма от 5 държави ще бъдат представени в Полит НЕкоректно късо кино във Влайкова

Снимка: ФБ/ Кинематограф.BG

9 филма от 5 държави ще бъдат представени в Полит НЕкоректно късо кино "ПРАС-ПРЕС" във Влайкова. Прожекциите започват днес. Гости в първия ден ще са изгряващите млади звезди на българското кино Йордан Михайловски и Деян Барарев.

„Моят филм се казва „Ботев е идиот“ и преди време, когато го показвахме на различни фестивали и платформи, събра някакво напрежение и скандални около името си. Аз смених веднъж заглавието, после върнах заглавието, защото осъзнах, че впоследствие хората разбраха за какво иде реч“, посочи в „Преди всички“ Деян Барарев:

„Идеята на заглавието беше да обърне внимание на ценностите и идеалите на Христо Ботев, които в днешно време са забравени, пренебрегнати, поясни Барарев.

„Моите филми са два, които ще бъдат показани -  „10 метра и нещо“ и „Насред бетона“, като темата е за бюрокрацията и пренебрежението към човека“, каза в "Преди всички" Йордан Михайловски.

И двамата млади актьори заявиха, че на техническо ниво българското кино е напълно конкурентно на европейското кино. Но по думите им различни неща вълнуват света, особено това, че от филмите по международните фестивали е видно, че политиката  вълнува повече другите народи.

Полит НЕкоректно при нас е мотивът, защото се опитваме да кажем неща, които чувстваме, без да мислим кой после ще се обиди", споделиха младите автори.

Специалната некоректна селекция ще бъде излъчена два поредни дни. В първия ден - 13 май гости са Йордан Михайловски, Деян Барарев и Тони Генов, а във вторият ден - 14 май - редколегията на единствения сатиричен вестник у нас - Прас Прес. Прожекциите започват от 20 часа днес, а от 19 часа утре.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна