Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България. Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов. 

В модерната история на българската държава има три събития с изключително важен за нас характер - хуманитарната помощ за арменците при гоненията в Османската империя, приемането на бялата емиграция от Русия и спасяването на българските евреи, посочи в интервю за БНР Димитър Иванов. По думите му тези три събития ще останат завинаги в световната съкровищница на доброто и ние трябва да ги изследваме.

„В целия този период – от 20-та година, 1921-1922 г. в България се настаняват около 30 хиляди емигранти от царска Русия, като през страната ни преминават много повече, които продължават за други страни. Всякакви хора - селяни, войници, аристократи, дворяни, интелектуалци, преподаватели, част от руския елит, който революцията прокужда от страната“, разказа Димитър Иванов в предаването „12+3“.

„България след първата световна война е в огромна криза, в една от най-тежките си катастрофи. На този фон идват десетки хиляди бежанци, които също бягат от насилие. Тези хиляди хора 20-те и 30-те години стават един от двигателите на огромния български подем“, изтъкна Иванов.

„Това са стотици лекари, стотици учители, десетки университетски преподаватели, учени, да не говорим за сферата на културата като театър, опера, балет, изобразително изкуство, военната сфера, инженерната сфера. Изложбата успя да илюстрира, да изобрази това огромно влияние, което имат тези хиляди хора.“

Изложбата показва неподозируем мащаб на влияние върху нашето обществено, икономическо, духовно, научно и културно развитие, обобщи той.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.