Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава

| обновено на 13.05.21 в 23:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава - от една страна с ракетните нападения към и от Ивицата Газа, от друга - с размириците в израелските градове.
Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката "Хамас" и обмислят провеждането на сухопътна операция. 
Според палестинските здравни власти най-малко 103-ма души, включително 27 деца, са били убити в Газа през последните 4 дни, а над 480 души са ранени. 7 са загиналите в Израел, като две от жертвите са били деца.
Насилието преля и към смесените общности на евреи и араби в Израел. Бяха нападнати синагоги, а в някои градове имаше сблъсъци, което накара израелският държавен глава Реувен Ривлин да предупреди за възможна гражданска война. 
Израелският министър на отбраната Бени Ганц изпрати допълнителни части и в градовете със смесено население, където съжителстват евреи и араби. Прехвърлени са десет роти на граничната охрана, които обичайно са разположени на окупирания Западен бряг.

Премиерът Нетаняху осъди предизвикването на безредици и призова към спокойствие. Същевременно подчерта, че "Израел има правото да се защитава, когато хиляди ракети летят към неговата територия".

Палестинският представител във Великобритания Хусам Зомлот призовава Израел да прекрати агресията, като изтъкна, че от 15 години израелските власти държат Ивицата Газа под обсада и имат пълен контрол. 

Египетска делегация по въпросите на сигурността пристигна в Тел Авив, за да посредничи за прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки. 

Редица европейски авиокомпании, сред които Бритиш еруейс, Луфтханза и Иберия отмениха полетите до Тел Авив поради рисковете за сигурността на летището "Бен Гурион". Израелските власти вече пренасочиха някои полети към летището Рамон край Ейлат. 

Американският президент Джо Байдън призова за спиране на насилието, а в началото на следващата седмица се очаква провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН заради кризата в Близкия изток.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна