Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ягодите предпазват от инфаркт и инсулт

Ягодите помагат за намаляване на риска от редица болести, включително рак. Туморите възникват най-често като реакция на бавно протичащо възпаление, така че храните, които помагат в борбата с него, намаляват риска от развитие на нови образувания, казва диетологът Михаил Гинзбург.

Ягодите съдържат вещества, които блокират растежа на нови съдове, наречени фактори, които инхибират ангиогенезата. 

Благодарение на това свое свойство, ягодите имат противораково действие. Те могат да бъдат полезни за профилактика на рака на стомаха и червата.

Диетологът подчерта, че в ягодите се съдържа голямо количество меки и груби фибри, които пък помагат да се редуцира рискът от инфаркт и инсулт.

Един от ефектите на хранителните фибри е, че нормализират обмена на холестерола. Ягодите помагат за намаляване на нивото на "лошия" холестерол и повишаване на съдържанието на "добрия".

Освен това ягодите са полезни за имунитета заради съдържащите се в тях аскорбинова киселина и каротеноиди.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.