Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков: Въпросът е чий е Йерусалим

Владимир Чуков
Снимка: Ани Петрова

"Генезисът на сегашния израело-палестински конфликт е различен от предишните. Сега се спори за Йерусалим, много ясно е поставен въпросът чий е той". Това каза пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков и добави, че битката е за суверенитет върху една пресечна точка на политически планове и визии на двете страни:

"Става дума за сблъсък между религии, сблъсък на два типа есхатологии - юдео-християнската и ислямската".

Той обясни, че Газа е своеобразно стрелбище на "Хамас" от палестинците към Израел, докато преди престрелките са били "Хамас" - Израел, но за неща, които са идвали от Ивицата Газа.

"Доналд Тръмп упражни тотален натиск върху палестинците - спря им парите по линия на ООН, закри палестинското представителство във Вашингтон и предложи своята визия, която е алтернативна на визията за два народа - две държави и Йерусалим - разделен на две, като си поделят столицата. Тръмп предложи Израел със столица Йерусалим и палестински територии с висок жизнен стандарт, като трябваше да се налеят около 20 млрд. долара. Очевидно, че през този период на пълна хегемония на Тръмп и САЩ палестинците въобще не бяха в състояние да направят каквито и да е мероприятия", коментира арабистът.

Прогнозата му е до дни да има прекратяване на огъня и ще се стиковат условията за примирие между двете страни:

"Израел иска да бъдат повече въпроси поставени на масата. Палестинците поставят твърдо условието, че Газа и Йерусалим са свързани, докато от израелска страна казват, че Газа и Йерусалим нямат нищо общо".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Владимир Чуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна