Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Къцарков: Конфликтът между Израел и Хамас върви по-скоро към ескалация

Липсва дипломатическа инициатива за решаване на конфликта в Близкия изток, посочва изследователят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът между Израел и Хамас има много различни аспекти - той има и политически, и социални и религиозни аспекти“, коментира в "Хоризонт до обед“ Димитър Къцарков, млад изследовател, хебраист, живеещ между Хайфа и София.

„Всичко започна след едно решение на израелския съд да отнеме земята на 6 палестински семейства, оттам започна всичко и се наслои. Но и двете страни направиха прибързани ходове, които доведоха до радикализация на събитията“, каза още Къцарков. И още:

„И в двете страни има политическа нестабилност на лидерите, и в палестинската автономия, и в Израел има сериозна политическа криза, криза на лидерството. Пети избори има за последните две години в Израел, дела се водят срещу премиерът Бенямин Нетаняху. В Палестинската автономия на 29 април трябваше да има за първи път от 15 години избори, там лидерът Махмуд Абас, който е от Фатах, който е съратник на Ясер Арафат, не е разпознаваема фигура за младото палестинско население, което с годините залита към политическия ислям и към представителите на Хамас. Борбата между Фатах и Хамас за властта някак си изглежда предначертана. Социологическите агенции даваха на Хамас огромно предимство, което щеше да вкара Фатах в историята…“, коментира още Къцарков.

По думите му липсва дипломатическа инициатива в региона:

„В ООН, в САЩ, администрацията на Джо Байдън беше неориентирана, тя бламира Декларацията за осъждане на насилието, и реши да подходи с директна дипломация, изпращайки заместник-секретаря по Близкия изток, но виждаме, че няма развитие по отношение на успокояване на огъня“, посочи още младият изследовател.

"Имаме радикализиране в Израел на крайнодесни елементи. А в Палестина - на хора, които изповядват сериозен политически ислям, които също вече имат подкрепа от външни сили, като Иран, които ясно заявиха, че ще подкрепи на всяка цена Хамас, а има и подкрепа за палестинците и от страна на президента на Турция", допълни експертът.

"Този път различното в конфликта, който върви по-скоро към ескалация, а не към затихване и решаване на двустранните отношения... Той е различен от досегашните по това, че може да се видят бунтове на израелски араби в израелски градове. По-скоро е граждански бунт, но не трета интифада", коментира още Къцарков.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна