Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън каза на Нетаняху, че подкрепя спирането на огъня

Джо Байдън (вляво) и Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

В разговор с израелският министър-председател Бенямин Нетаняху американският президент Джо Байдън е заявил, че подкрепя спирането на огъня в продължаващия конфликт между израелци и палестинци.

Според прессъобщение на Белия дом Байдън е обсъдил с Нетаняху и работата на САЩ с Египет и други партньори в посока спиране на огъня.

Подкрепата за спирането на огъня от американския президент сигнализира нов елемент в посланието на Вашингтон, който предполага и по-настоятелни разговори с Израел при затворени врати.

Съединените щати показват, че са по-загрижени за случващото, но Байдън все още не се е присъединил официално към други световни лидери, както и към някои свои съпартийци, които искат незабавно спиране на огъня.

В разговора с Нетаняху Байдън е повторил официалното послание на Вашингтон в момента, което е свързано със заставане зад правото на Израел да се отбранява, както и с искане и от двете страни за протекции за „невинни цивилни граждани.“

„Вашингтон пост“ инфомира, че това е третият разговор между Байдън и Нетаняху от началото на конфликта на фона на увеличаващ се политически натиск да се направи повече за спиране на израелските нападения.

За момента Америка подхожда внимателно към случващото се. На дневния брифинг говорителят на Белия дом Джен Саки не отговори конкретно на въпроса дали Байдън смята, че ответните военни действия на Израел спрямо палестинците са били пропорционални.

„Няма да правим оценки ден по ден“, заяви Саки като допълни, че целта е САЩ да играят конструктивна роля за намаляване на насилието. Саки каза още, че голяма част от това се случва „посредством интензивна, тиха дипломация“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

Вълшебните "Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта „Гласове и струни“ в зала България

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в Зала „България“ на 3 април.  Идеята за струнен квартет,  не е да е съпровождащ фактор нито хора, а и квартетът и хора са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков, Габриел и Тагарев за Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46