Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на данъчна свобода: За първи път от 10 г. след 140 работни дни

Лъчезар Богданов: В кризисни моменти „жертва“ падат капиталовите разходи

| обновено на 20.05.21 в 13:39
Снимка: архив

За първи път от 10 години българинът се издължава към държавната хазна едва след 140 работни дни

Днес настъпва т.нар. Ден на данъчната свобода, изчисляван по традиция от икономистите в Института за пазарна икономика (ИПИ). Данните показват, че в условията на пандемия сме работили най-дълго, за да се издължим към държавния бюджет.

Въпреки тежкия удар на пандемията очакваните приходи в бюджета са в размер на повече от 47,5 милиарда лева, а очакваният размер на брутния вътрешен продукт е около 124,5 милиарда леваТова означава, че средно за един ден българите изработват по 341 милиона лева, изчисляват икономистите анализатори и посочват, че ако всичко изработено от началото на годината постъпва в бюджета, то необходимите 140 работни дни изтичат днес.

Работещите българи продължават да внасят все повече в държавната хазнаНаличните средства за разходните мерки в отговор на кризата са преди всичко благодарение на данъкоплатците, които понасят тежестта на пандемията, смятат още икономистите. 

В предаването „12+3“ Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ, заяви: 

Лъчезар Богданов„Нямаме видимо и отчетливо повишаване на отделните данъци, но данъците тежат спрямо доходите, печалбите, икономическата активност. Затова в по-тежки за икономическия растеж периоди бремето на държавата се усеща по-тежко... Колкото повече има шансове за растеж в частния сектор, толкова по-малко ще тежат държавните разходи и издръжката на публичния сектор“. 

Той коментира и темата за бюджета. Посочи, че в кризисни моменти „жертва“ падат капиталовите разходи и те се отлагат, за да могат парите да се влеят в разходи по текущи нужди. 

„Много сектори на икономиката и у нас, и в света са вече над предкризисните си нива. Ако един бизнес работи във верига на добавена стойност и неговите партньори са се възстановили, то тогава дали трудностите на това предприятие са свързани с коронакризата“. 

Той посочи големият риск за европейската икономика - ваксинацията. Ако тя напредва, това ще успокои бизнеса и потребителите

Интервюто с Лъчезар Богданов можете да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна