Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейно национално турне на спектакъла „Дневникът на един луд“

| обновено на 20.05.21 в 12:21
Снимка: Театър 199

Юбилейно национално турне на спектакъла на „Дневникът на един луд“ по Гогол започва в началото на юни. През първите дни от месеца спектакълът на Театър „Кредо“ ще се играе в Русе, след това постановката ще посети Силистра и Добрич. Следват Стара Загора и Бургас, но през есента.

Спектакълът се играе вече 5 години. „Защото е правен с любов, защото излиза извън клишето, защото може би е твърде адекватно към възприятията на съвременната публика“, каза в интервю за БНР Нина Димитрова, актриса, продуцент и сценарист, основател и артистичен директор на Театър „Кредо“.

Беше голям шок, когато обявих, че ще взема за ролята току-що завършил НАТФИЗ 23-годишен актьор, абсолютно неизвестен към онзи момент - Стелиан Радев. Стандартът е, че тази роля се играе обезателно от звезда, разказа Нина Димитрова в предаването „Преди всички“.

По тази изключително сложна по думите на Димитрова роля са работили година и половина, „за да може той да усвои логиката на лудостта, да влезе в методологията на Театър „Кредо“.

„С него вече 8 години играем „Шинел“ успешно у нас и по света. Както му казах – ще му бъде генерална репетиция за „Дневникът на един луд“, тъй като там ще бъде сам“, връща назад лентата Нина Димитрова.

Първото представление на „Дневникът на един луд“ е на сцената на Театър 199 през октомври 2015 година. постановката е била избрана за отбелязване на 50-годишнината на театъра.

„Едно от първите представления в 50-годишната история на този театър е „Дневникът на един луд“ – тогава дипломна работа на начинаещия в професията Крикор Азарян, лудият се е изпълнявал от Наум Шопов, също млад актьор по това време“, отбеляза Нина Димитрова.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна