Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Стоянов: Музиката на деди Йожи се свири и слуша с емоция

Вили Стоянов
Снимка: Евгени Димитров, БУЛФОТО

След първия „Онзи вятър от първата среща“ с музика на Йосиф Цанков проектът „Среща с деди Йожи“ продължава.

Разбира се, основен двигател на инициативата и събитията под това име е виртуозният тромбонист и внук на композитора Вили Стоянов.

Тази година се навършват 110 години от рождението и 50 години от кончината на Йосиф Цанков, написал едни от най-хубавите български песни, сред които

„Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Облаци“, „Песен за София“, „Керванът”, „Повей ветре“ и много други.

Тази вечер в Първо студио на БНР ще бъдат изсвирени и записани композициите в концерт с Биг Бенда на Радиото.

„На репетицията видях как магично се случват нещата. Местата за зреталите са ограничени и разпродадени, вече говорим за втора дата. В новите аранжименти Мишо Йосифов фино е надградил музиката на деди Йожи. Трудното не е в нотите, а в достатъчното количество емоция, която всеки трябва да генерира“, сподели в студиото на Радио София Вили Стоянов.

Той не изоставя други свои проекти, като Брас Асоциация, BrazzViliDJ, формацията от съмишленици „The essential FUNK trombone“. Но както подчертава, преоткрива деди Йожи чрез музиката му и ще провокира колегите си музиканти (а и публиката) със събития от тази инициатива, докато е жив.

Следващата стъпка е вторият албум, озаглавен „Приказка“, в който този път ще се акцентира върху стиховете, по които Йосиф Цанков е написал красивата си музика.

В албума пее младият Петър Терзиев, както и Йосифа – дъщерята на Вили, а аранжиментите са в стил боса нова. Гости в албума са доайенът на джаз тромпета в България – Венцислав Благоев, пианистът и композитор Милен Кукошаров, а перкусиите са поверени на Атанас Попов.

Албумът е реализиран с подкрепата на Столичната програма „Култура“.

Представянето му е на 3 юни от сцената на лятно кино „Кабана“ до НДК.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Вили Стоянов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени