Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 малолетни мигранти от Мароко остават в Испания

Склад е превърнат в мигрантски център в испанския анклав Сеута.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство и автономните региони се споразумяха да предоставят убежище на около 200 непридружени малолетни деца, който влязоха в анклава Сеута при безпрецедентната мигрантска вълна от Мароко.

За два дни в страната нахлуха над 8000 мигранти, от които 5600 вече са върнати обратно в Мароко. Под натиска на Испания и Европейския съюз, на третия ден Мароко затвори границата си и по този начин прекъсна притока на нелегални мигранти от Африка.

Сред експулсираните мигранти има много деца, които са с родителите си, но няма нито едно, което да е непридружено. В момента испанските власти проучват всяко едно от децата, за да разберат къде са родителите му и ако има възможност да бъдат върнати при семействата си.

Министърът на социалните права Йоне Белара спешно свика заседание на Междутериториалния съвет, на което автономните региони се споразумяха малолетните без родители, повечето на възраст между 7 и 9 години, да бъдат разпределени балансирано между тях. С подкрепата на Главната дирекция на правата на децата, те ще бъдат настанени в специални защитени центрове, където ще останат докато открият роднините им или бъдат осиновени.

„Това е изключително драматична ситуация”, каза министър Белара пред Националната телевизия:

„Все още не можем дори да установим как са преплували до Сеута“.

От всички политически партии единствено крайнодясната „Вокс“ в Андалусия се противопостави на приемането на децата и заплаши да оттегли подкрепата си от регионалното правителство на Народната партия, ако те останат в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна