Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК започва кампания за издаване на наръчник „Правата ми в пандемия“

Димитрина Петрова: Трябва да правим разлика между легитимни ограничения и нарушения

Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет започва кампания за издаване на наръчник „Правата ми в пандемия“.

Димитрина Петрова  Снимка: Ани Петрова

„Целта му е да запознае хората с техните права по време на пандемия и подобни кризи и как могат да защитят правата си. Вече година и половина почти виждаме, че нито хората си знаят правата, нито институциите и медиите помогнаха те да ги научат. Ние смятаме, че е крайно необходимо да има кратко ръководство, нещо като пътеводител, така че хората да могат да видят дали техни права са нарушени и как да ги защитят“, поясни в интервю за БНР Димитрина Петрова, създател на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и член на УС на БХК.

Едно цяло поколение българи – както по-възрастни, така и по-млади, всъщност нямат идея за основите на правата на човека, подчерта Петрова и определи информираността на хората у нас за правата на човека като „почти нулева“, а организации като БХК - като „глас в пустиня“.

Снимка: Община Видин

Човек трябва да се научи да прави разлика между легитимни ограничения и нарушения“, коментира Димитрина Петрова в предаването „Преди всички“.

БХК призовава хората да дарят 1 лев с sms, за да подкрепят издаването на наръчника.

„Това е една скромна цел. Ние не събираме стотици хиляди. Искаме да съберем 5 хиляди лева, за да направим този наръчник.“

Да се надяваме, че пандемията отминава, отшумява, но последствията ще са с нас още дълго време, отбеляза още Димитрина Петрова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна