Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дупница ще получи дарение скулптурен портрет на Васил Левски

Скулптурен портрет на Левски от проф. Емил Мирчев
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Община Дупница ще получи дарение скулптурен портрет на Васил Левски, творба на именития български скулптор проф. Емил Мирчев, починал през 2017 год.

Дарението се прави в навечерието на 24 май от сина на твореца доц. Момчил Мирчев.  

Скулптурният портрет на Апостола ще бъде поставен в Заседателната зала на Общината. Големият български скулптор проф. Емил Мирчев е автор, творил активно в областта на монументалната и кавалетната скулптура. Има редица самостоятелни изложби у нас и в чужбина, реализирал е множество скулптурни и конкурсни проекти, които са важно национално наследство и с международно значение. Негови творби са притежание на Национални художествени галерии и частни колекции в България, Европа, САЩ и Австралия.

Проф. Емил Мирчев е посветил голяма част от своя професионален опит като педагог – професор в Националната художествена академия и неин възпитаник.

Син е на известния общественик и педагог Стоичко Мирчев, дългогодишен директор на Учителския институт в Дупница и това го свързва с града.

Даряването на скулптурния портрет на Левски, което ще стане официално на 25 май,  е част от дните на Майските празници на културата в гр. Дупница


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна