Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дворът на Кирилицата

Карен Алексанян: Кирилицата е български културен феномен

Снимка: Дворът на Кирилицата

Дворът на кирилицата в Плиска – този дом на кирилските букви и тяхната история – е създаден не от държавна институция или организация, а от един арменец – Карен Алексaнян – установил се в България и научил много за историята ни. С лични средства той закупува около 8000 кв. м земя, наема строители, архитекти, български и чуждестранни художници и те започват да осъществяват идеите му. С много усилия и вдъхновение празната поляна в покрайнините на Плиска се превръща в едно необикновено място, приканващо съвременните хора от всички народности, използвали и използващи кирилската писменост, да се преклонят пред нейните основатели и пред творците, които са я увековечили.

Дворът на кирилицата в Плиска и тази година посреща гости с тържествена програма по случай празника. За единствения в света музей, посветен на кирилицата, експонатите, които могат да се видят в него, и тържествената програма – разказва в "Нашият ден" Карен Алексанян, създател на музея:

"Кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството. Не е толкова важно как се роди идеята – то сигурно е от Господ! Важното е, че музеят съществува и то на точното правилно място – в старопрестолна Плиска. Мястото, където е родена Кирилицата. За да покажем на целия свят, че Кирилицата е български културен феномен, създаден в България."

Повече за музея в звуковия файл.

Музеят “Двор на кирилицата” е организиран в две свързани едно с друго пространства:

Входната порта въвежда към Буквите – мястото, където са разположени внушителните скулптури (ръчно резбовани от камък) на кирилските букви пред погледите на три емблематични фигури – на светите братя Кирил и Методий и на св. Борис I – Михаил, царя покръстител на българския народ. Вляво от скулптурата му е изграден малък параклис, носещ неговото име. До параклиса се издига камък с кръст – традиционният арменски “хачкар”, “поставен за прослава на българския народ послучай 1150 години от покръстването” от сем. Алексанян.

През картинната галерия, разказваща с образи историята на покръстването и създаването на кирилицата, се прехожда към Крепостта – символ на защита и съхранение на българщината и писмеността. Това е автентична каменна сграда с кула и бойници, а двете огромни зали на първия и втория ѝ етаж са приютили най-значимото от историята на кирилицата и България.

Пред Крепостта е разположена уникална Алея на писателите, на която ще са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица. Тя беше тържествено открита на 1 ноември 2017 г. с бюст-паметника на българския и световния поет Пейо Яворов и постепенно се запълва. Своето достойно място на Алеята ще заемат 80 писатели от различни народности.

Специално място е отделено и на автори, които са създавали на кирилица и книги за деца. Върху единия от каменните зидове, ограждащи Алеята, на 27 юли 2017 г. бяха поставени 14 барелефа на творци от 10 националности, които ще се допълват във времето .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!