Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Тренчева: Не беше лесно да склоня Агджа за интервю

Снимка: БГНЕС

„Не мога да кажа, че беше лесно да склоня Агджа за интервю“. Това сподели в предаването „Преди всички“ журналистката Даниела Тренчева за поредицата в предаването „Ничия земя“ за атентатора Али Агджа, който говори за първи път пред българска медия 40 години след стрелбата срещу от папа Йоан Павел Втори. В интервюто той каза, че атентатът, който извърши през 1981 година срещу папата, е поръчан от Кремъл

„Записът стана в Истанбул след седмици уговорки през хора, които го познават. Да се съгласи е натежало, че поканата идва от България. Нямахме предварителна уговорка за какво да говорим, нито време, в което да се побере интервюто, но той беше доста уравновесен, предварително беше премислил какво да каже“.

Според историка проф. Момчил Методиев от Нов български университет големият проблем е, че колкото и хората да се ровят в архивите, не излиза нещо, което радикално да промени гледната точка: 

„Аз съм чел по случая документи и там не виждам българските служби и България да са съпричастни по някакъв начин, но все още има неизяснени въпроси като тези във филма на Даниела Тренчева за връзката на българските служби с турските трафиканти. Това са косвени свидетелства, известни още тогава“. 

снимка: БГНЕС
На 13 май 1981, на площада Свети Петър в Рим, Мехмет Али Агджа, екстремист от крайната турска десница, стреля от упор срещу папа Йоан Павел Втори, който оцелява. Арестуван веднага, Агджа прекарва 20 години зад решетките в Италия. Али Агджа се смята за „втори месия“, той работи по писането на „перфектна Библия“, интерпретация на Евангелиетата. 

Интервюто с Даниела Тренчева и с проф. Момчил Методиев можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна