Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Христов: Компромис с качеството в езиковите курсове нямаше през тази година

Изпитите в Израел се провеждат в скривалища

Снимка: Pixabay

„Изпращаме една доста комплицирана учебна година, за щастие информацията ми от колегите от цялата страна е, че учебната година ще приключи успешно, но това стана възможно на неимоверните усилия на всички – учители, ученици и не на последно място и родители“, посочи пред БНР Владимир Христов, член на УС от Асоциацията на езиковите центрове в България.

„През юни и юли предстоят изпитите за международните сертификати по езици и лятото на тези ученици ще е по-дълго. За тях беше най-критично да се върнат в клас, за да могат да се подготвят и вярвам, че се справихме.

Ние сме провеждали и друг път дистанционно обучение и виртуални класни стаи и компромис с качеството нямаше. Проблемите ни бяха както и за общообразователните училища, децата се измориха от онлайн образованието", поясни експертът.

По думите му сега се наблюдва засилен интерес към езиковите занимални, предлагат се също езикови ваканции в България и чужбина. Христов предупреди родителите внимателно да подбират организаторите на летни езикови програми, дали фирмата има достатъчен опит в това.

Как се провеждат изпитите и матурите в Израел? Там не е отменена заповедта на Министерството на просветата матурите да се провеждат в скривалищата. Има и допълнителни дати за изпитите през юни.

Първите матури за 2021 г в Израел бяха по математика и те са проведоха миналата сряда, в самия разгар на войната. В крайграничните с Газа райони, направо ги насрочват за следващи месец. Учителите се съобразяват и с разпореждането на министерството на здравеопазването. Изпитите са диференцирани - има абитуриенти, които искат да вземат матурата на най-ниското ниво, други - на средно и сравнително по-малко - на високо ниво. В дипломата има значение не само каква оценка по дадения предмет имаш, а и на какво ниво си се явил. Обикновено учениците се презастраховат и се явяват и на едно ниво - по-ниско от това, за което имат амбиции, за да имат поне там най-висок бал. Това е разрешено, но означава повече помещения.


Скривалището на училищата понякога не е достатъчно като помещение. Ползват се такива на съседна обществена сграда, но пак има зрелостници, които държат изпита в класни стаи. 

Престоят още 7 вида матури. Част от тях са задължителни като математика, иврит, английски, а останалите - по избор. Тези, които са избрали обучение с определен профил имат задължителни изпити по него. Военните се тревожат, че ако се забавят матурите и приемните изпити за университетите, може да се забави влизането на поредния набор в казармите, където служат и момичета, и момчета. За някои от специалностите, армията дава стипендии за университетите. Те също са на база на резултатите получени на матурите

Още по темата в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени