Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Димитров: Участието на България в миротворчески мисии на ООН става все по-незабележимо

Патрул на "сини каски" из улиците на Тимбукту, Мали
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Участието в мироопазващи мисии е много благородна задача, наподобяваща мисията на лекаря. Затова хората, които са се отдали на тази кауза - миротворец в ООН, остават верни до края на живота си". Това каза пред БНР дипломатът Златко Димитров във връзка с отбелязването на Международния ден на мироопазващите сили на ООН на 29-и май. 

В момента той е част от мисията на ООН в Централноафриканската република, която е от 2014-а година:

"Тази мисия беше разположена в ЦАР, защото в продължение на години имаше граждански конфликти и демокрацията беше разрушена, институциите не работеха. Различни субрегионални и регионални организации се опитваха да помогнат, но не можаха. Затова се наложи временната администрация на ЦАР да се обърне с молба към Съвета за сигурност на ООН да разположи мисия". 

Дипломатът припомни, че първото участие на България в мисия на ООН по поддържане на мира е в Камбоджа през 1992-1993 година:

"Тази операция беше успешна, защото в резултат на разполагането на сини каски беше възможно провеждането на избори в Камбоджа и установяването на демократична власт. След което операцията на ООН беше прекратена и силите бяха изтеглени. За съжаление бяха дадени жертви - 10 български военнослужещи загинаха по време на тази мироопазваща операция. Това е почти 10% от общия брой на жертвите в Камбоджа на сини каски".

Златко Димитров подчерта, че паметта на тези български миротворци се почита, както се помни и почита и загиналият в мисията на ООН в Косово Валентин Куманов.  

Традиционно на този ден в Ню Йорк се полага венец в памет на загиналите в мироопазващи мисии на ООН.

"Участието на България в миротворчески мисии на ООН става все по-незабележимо. ... Приносът в опазването на международния мир и сигурност е един от критериите при избирането на непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. А последното членство на България там беше през 2002-2003 година. Нашата кандидатура беше отложена чак за 30-те години, по съобщение в печата - през 2038-а година. Въпросът е защо толкова дълъг период от време трябва да чакаме, за да може България да бъде избрана отново за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Може би една от причините е, че ние реално не участваме вече в операциите по поддържане на мира на ООН, което е за съжаление, защото ние имаме възможност", коментира дипломатът.

Той обясни, че Източноевропейската група, към която принадлежи България, има само едно място за непостоянен член на СС на ООН и обикновено за него има конкуренция. Тогава тази държава, която има реален принос в опазването на международния мир и сигурност, има преимущество. 

Интервюто на Деян Йотов със Златко Димитров в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени