Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската годишна инфлация през май нарасна силно над целевото ниво на ЕЦБ

Потребителската инфлация в Германия се ускори през май до 2,5% спрямо година по-рано, надвишавайки значително целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от малко под 2 на сто, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 0,5% спрямо април, когато нарасна с 0,7 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация в Германия през май се ускори до 2,5% от 2,0% през април, достигайки най-висок ниво от септември 2008 година. Това представлява нарастване на инфлацията за пети пореден месец, след като приключи действието на временно наложеното намаляване на данък добавена стойност (ДДС), посочва Destatis.

Засилването на немската инфлация през май се дължи в най-голяма степен на нарастване на енергийните цени спрямо година по-рано с 10%, докато цените на храните се повишиха с 1,5%, докато цените на услугите - с 2,2%, а цените на стоките като цяло се увеличиха с 3,1 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък се повиши през май с 0,3% на месечна база и се ускори на годишна база до 2,4% от 2,1% месец по-рано.

По този начин германската хармонизирана инфлация надвиши солидно целевото ниво на ЕЦБ за поддържане на потребителската инфлация в еврозоната на ниво от малко под 2 на сто.

Графика на индекса на потребителските цени на Германия (г./г.)


По-рано този месец главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн посочи, че централната банка има "да свърши много работа", за да повиши инфлацията в еврозоната до нейното целево ниво от 2% и че пазарните спекулации за бързо нарастване на цените са погрешни.

Инфлацията в еврозоната се доближи до ниво от 2 на сто, най-бързия растеж от години, на фона на фискалната подкрепа за справяне с коронавирусната криза и след силно възстановяване на петролните цени от техния миналогодишен срив, което кара редица анализатори да прогнозират нова евра за инфлацията в световен план.

Филип Лейн обаче отхвърли тези прогнози с аргумента, че ще отнеме години на пазара на труда, за да се върне на предкризисното си ниво, както и че корпоративните баланси са изчерпани и икономическият възход все още се основава на обилна подкрепа от страна на централната банка и правителствата.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 10 юни, на което трябва да реши дали да облекчи стимулиращите си мерки, като се има предвид перспективата за бърз икономически растеж през останалата част от годината, тъй като се очаква Covid ограниченията да бъдат премахнати и секторът на услугите да се възстанови.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна