Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията в еврозоната надвиши през май целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2%

Снимка: архив

Потребителската инфлация в еврозоната се ускори през май до най-високо ниво от края на 2018 г. и надвиши за пръв път от доста време насам целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на официалната статистика Евростат.

Индекс на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през май с 0,3% спрямо април, нараствайки за пореден месец от началото на годината.

Спрямо година по-рано растежът на потребителската инфлация се ускори до 2,0% от 1,6% през април, достигайки най-високо ниво от ноември 2018 г. и надвиши целевото ниво на ЕЦБ за инфлация в еврозоната от малко под 2 на сто.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши с 0,2% месечно и нарасна на годишна база с по-скромните 0,9% след повишение с 0,7% през април. Именно този показател се следи от ЕЦБ като мерило за реалната инфлация.

Най-голям принос за инфлация през май оказа повишаването на енергийните цени с цели 13,1% спрямо година по-рано, докато цените на услугите се повишиха с 1,1%, на неенергийните индустриални стоки - с 0,7%, а цените на храните, алкохола и тютюневите изделия се повишиха на годишна база с едва 0,6 на сто.

Редица анализатори очакват по-нататъшно повишаване на инфлацията с течение на годината към 2,5%, тъй като възстановяването от "двойната рецесия", предизвикана от коронавирусната пандемия, и растящите цени на суровините ще засилят възходящия ценови натиск.

ЕЦБ обаче вече даде ясно да се разбере, че това представлява само временно ускоряване на инфлацията и че тя ще остави в сила досегашната си разхлабена стимулираща парична и лихвена политика на следващото редовно заседание на 10-и юни.

Графика на индекса на потребителските цени на годишна база


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени