Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще посети София

| обновено на 01.06.21 в 16:43
Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще посети София съвсем скоро. Това съобщи тя в интервю за БНР, след като днес бе даден официален старт на Европейската прокуратура в Люксембург.

Кьовеши не уточни какво има предвид под "съвсем скоро", но допълни, че ще даде информация на по-късен етап. 

Запитана от "Хоризонт" за конкретните причини, поради които Европейската прокуратура отхвърли 6-има от общо десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България, Кьовеши отговори:

"Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, трябва да проверим дали кандидатите отговарят на критериите за изборност. Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда". 

Лаура Кьовеши допълни, че институцията е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни. 

"Не можем да правим отстъпка за никого", бе категорична тя и допълни, че очаква новите кандидатури възможно най-бързо, за да може Европейската прокуратура да е напълно действаща. 

Интервюто с Лаура Кьовеши можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!