Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативният съвет към Община Панагюрище с позиция срещу закриването на Районния съд

Сградата на общината в Панагюрище
Снимка: Уикипедия

На извънредно заседание на Консултативния съвет към Община Панагюрище представителите на всички политически партии подписаха обща позиция срещу закриването на районния съд в общината и превръщането му в териториално поделение на районния съд в Пазарджик. Становището ще бъде изпратено днес във Висшия съдебен съвет. 

Пред сградата на Панагюрския съд тече подписка, а от днес бе пусната и електронна петиция за запазване на съдебната институция, като идеята е интернет петицията да се превърне в национална, тъй като проектът предвижда закриването на общо 28 районни съдилища в страната. 

Подписката пред Районния съд в Панагюрище е на разположение на гражданите всеки ден от 8.30 до 19 часа. В нея се настоява Висшия съдебен съвет да преразгледа решението си за закриване на така наречените пилотни съдилища от 15 юпи, в това число и този в Панагюрище.

Аргументите на общинските съветници са, че конкретно в Панагюрище няма демографска криза, общината е с развиваща се икономика, включително и на международните пазари и аргументът , че съдът не е натоварен е лишен от съдържание. И днес потокът от желаещи да се включат в подписката е голям. Призивът на панагюрци е към протеста им да се присъединят и други, засегнати в страната райони. 

Жителите на Панагюрище са категорични, че реформата е радикална и индустриализира правосъдието и че ще защитават правото си на достъпно и близко до тях правосъдие. Ако се наложи и с протест пред Висшия съдебен съвет.

Протести се подготвят и в Чепеларе. Срещу модела се обявява и адвокатурата, напрежение има и сред нотариусите.  

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна