Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предлага многостранен търговски план за борба с пандемичните последствия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Европейският съюз предложи многостранен търговски план на членовете на Световната търговска организация (СТО), за да се координира по-добре реакцията срещу коронавирусната пандемията и да се ускори възстановяването след пандемията.

Предложението очертава начини за разширяване на производството на ваксини и лекарства за Covid-19, като същевременно гарантира глобален справедлив достъп до тях, нещо, за което Световната здравна организация многократно настояваше.

Освен това единният блок описва подробно ангажименти от страна на членовете на СТО за подпомагане на борбата с пандемията, включително ограничаване на експортните рестрикции и улесняване на използването на задължително лицензиране в рамките на настоящите правила на Световната търговска организация.

"Отвъд настоящата криза е важно да се осигури глобална готовност за бъдещи пандемии: диверсификация на производството, така че да не бъде централизирано само в няколко държави и да се засили устойчивостта на инфраструктурата за здравеопазване в най-слабо развитите страни", коментира предложенията на съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!