Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светозар Гледачев: Преговорите за следващото правителство са започнали още в 45-ото НС

Ударените от закона „Магнитски“ са готови да дадат парче от баницата, за да не се разплете чорапът до край, казва финансовият анализатор

Светозар Гледачев
Снимка: Личен архив

Осветляването по закона „Магнитски“ ще доведе с много голяма вероятност до това да имаме правителство след парламентарните избори. Това мнение изрази в интервю за БНР финансовият анализатор Светозар Гледачев.

„По простата причина, че в момента ударените страни - ние всички знаем основната ударена страна – моделът „КОЙ“ чрез други политически партии подготвя да не може ефектът на доминото да стигне до края.“

Гледачев допълни, че корупционният ресурс у нас, изчисляван на над 20 милиарда годишно, вече се е разпределил „и се дава на някои от новите партии, не на всички, на някои от новите лидерски партии, само и само да бъдат ударени първата група фирми и евентуално втората група фирми, да не се разплете чорапът до края“.

„Затова те са готови да дадат част от парчето от баницата на другите, които са новите играчи на пазара“, коментира анализаторът в предаването „Преди всички“.

Гледачев смята, че преговорите за съставяне на следващото правителство са започнали още в 45-ото Народно събрание и затова са били променени „редица закони, за да може вотът в чужбина да изиграе много сериозна роля“.

Законът „Магнитски“ действа по един начин в САЩ, а ние как ще го тълкуваме, си е наш проблем, отбеляза още Светозар Гледачев.

Според него, макар че не е задължително, е много препоръчително да се направи следващото от този закон, защото „все някога трябва да се изчистим от най-грубата форма на корупцията“.

„Това наистина е огромен удар по корупцията в България“, заяви Гледачев. По думите му, случилото се по закона „Магнитски“ трябва да го използваме само като първа стъпка „за изчистване на горните корупционни нива“.

„Не може да се изчисти цялата корупция. Тези хора са само подставени лица, зад тях има кукловоди. До кукловодите никога няма се стигне, никога няма да бъдат засегнати.“

Според Светозар Гледачев очакванията на българското общество са да бъдат наказани „тези, които окрадоха българските данъкоплатци толкова дълго време“.

Осветляването на корупционните схеми в България се случва в контекста на борбата САЩ – Русия, посочи Гледачев.

„Ние сме толкова малка песъчинка в световното финансово море. Това е просто отнемане от ръцете на руските разузнавания и руското влияние тук.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна