Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След запитване на БНР до Агенцията по вписванията: Спряно е вписването на новото ръководство на болница "Лозенец" по жалба на проф. Любомир Спасов

Мария Шаркова: Има оглушително мълчание по темата с трансплантациите

Стефан Командарев: Държавата трябва да покаже, че е безкомпромисна към подобни неща

Болница „Лозенец“
Снимка: БГНЕС

„ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и работеща плоскост, която може да доведе до това да се променят нещата в България, която е на последно място по донорски ситуации в ЕС и по трансплантации“, коментира пред БНР филмовият режисьор Стефан Командарев, разкритията на служебния министър на здравеопазването за незаконни трансплантации в болница "Лозенец". Режисьорът снима документален филм за трансплантациите и донорството от година насам.

Междувременно стана ясно, след като от БНР отправи официално запитване до Агенцията по вписванията, че е спряно вписването на новото ръководство на болница "Лозенец.

В официален отговор от страна на Агенция по вписванията се казва:

По партидата на Многопрофилна болница за активно лечение Лозенец, с ЕИК 205967328 е постъпило определение на Софийски градски съд от 07.06.2021 , с което се спира регистърното производство за вписване на промени по партидата на МБАЛ "Лозенец". Това определение на СГС е видимо в партидата на МБАЛ Лозенец в Търговския регистър, тъй като той е публичен по своята същност. Следвайки горното отбелязваме, че длъжностни лица по регистрация не са се произнасяли във връзка с вписване/отказ от вписване на каквито и да било обстоятелства по партидата на МБАЛ Лозенец, тъй като Софийски градски съд е спрял тази възможност. Определението на СГС е образувано по молба на бившия вече директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, става ясно още от отговора на Агенцията по вписването.

Стефан Командарев                   Снимка: БГНЕС

„Към момента за трансплантация чакат 1041 български граждани и тъжната перспектива за тях е, че една огромна част са обречени да не дочакат животоспасяващата операция. А крехкото доверие в тази дейност, градено от честни лекари, медици и пациентски организации се съсипва със подобна информация, която излиза в публичното пространство“, посочи още в „Хоризонт до обед“ Командарев.

„Ако подобно нещо наистина се е случило, то трябваше да се поднесе по категоричен начин от държавата, от който да се види, че тя е безкомпромисна към подобни неща с цел обаче и да се запази доверието към трансплантациите и донорството“, заяви режисьорът.

И пациентските организации реагираха в позиция, изпратена до БНР, в която се посочва, че бездействие на държавата е позволило пререждането на чакащите в листите, оповестено от здравния министър Стойчо Кацаров. В писмото си от "Заедно с теб" изтъкват също, че нито Министерството на здравеопазването, нито службите са предприели нужните действия, въпреки че през годините е имало сигнали. От организацията дават и пример, с  последния  сигнал, постъпил при тях -  за заведени дела от български граждани с онкологични заболявания, подведени за лечение със стволови клетки в Израел, коeто така и не са e състояло.

Архив, БНР


„Всичко това трябва да е в полезрението на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и на Министерство на здравеопазването“, заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Те трябваше да бъдат активната страна в подобна ситуация. Още повече, че става дума за двуцифрени случаи на тези скандални трансплантации, затова е нормално да се съмняваме кога се предприети някакви действия от тяхна страна.

Разбира се, че има някакво досъдебно производство, нямам представа, защото има едно оглушително мълчание по темата. Затова единственият начин, за да се възвърне доверието на хората, е да се демонстрира непоколебимо несъгласие с подобни практики“, каза още адвокат Шаркова.

По думите ѝ във връзка с изнесени данни за пререждане на листата от чакащи от висш административен служител за трансплантация на черен дроб, това не е възможно да е станало без знанието на ИАМН.

"Има отговорни конкретни лица за това пререждане и трябва да научим техните имена, вместо да се разпространява името на реципиента, който е все пак тежко болно лице. Има специална наредба, която определя реда за тези реципиенти. Това става по конкретни, ясни и обективни критерии, като изрично в тази наредба е посочено, че реципиентът се определя от ИАМН, която от своя страна уведомява болницата, ангажирана с бъдещата трансплантация", заяви адвокат още Шаркова.

Според адвокат Шаркова държавата трябва да носи отговорност за нарушенията, изнесени от служебния министър на здравеопазването за трансплантациите в болница "Лозенец".

Още по темата в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.