Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Катя Михайлова: Страшно много нихилизъм има сред българското общество

доц. Катя Михайлова
Снимка: Елена Донкова

„В хода на изследванията , които направих, не открих наличието на интелектуална общност у нас – казва доц. Катя Михайлова, автор на научното изследванеИнтелектуалните елити в историята на три исторически бунта“. Общността предполага връзка между хора, на базата на тяхната солидарност. Именно заради това интелектуалците тук са изгубили автономност, защото идеите се постигат, когато хората са заедно.

Според Катя Михайлова, преди да говорим за това дали някой чува идеите на интелектуалците, е добре да помислим за същността на това, което те казват, на първо място, би трябвало да стои достигната истина – смята тя. – Ако исканията на интелектуалците, изразени в някоя подписка, са сходни или удобни на политическата воля, тогава те биват уважени. Подписката може и да не бъде одобрена, но тя може да има и друга цел – чрез нея да се мобилизира общественото мнение и нова идея да се пусне в колективното съзнание.

Култът към завършилите на Запад хора, изненадващо дълго е валиден у нас – казва доц. Михайлова – Това е народопсихилогически комплекс, липса на национално самочувствие, страшно много нихилизъм има сред българското общество. Защо това толкова дълбоко и истинско разграждане на родното и на собственото?

Чуйте още от разговора с доц. Катя Михайлова в „Какво се случва“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени