Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение “За Земята” срещу мерките на СО за подобряване качеството на въздуха

Снимка: БГНЕС
В края на май Сдружение “За Земята” заедно с група граждани внесе жалба до Съда срещу новата програма на Столичната община, която обещава мерки в полза на по-доброто качество на въздуха, който дишат софиянци.

“Говорим за проблем с качеството на мерките така, както са разписани и въобще процеса на създаване на програмата. Една такава програма трябва да гарантира, че в определен, възможно най-кратък срок, с предвидените в нея мерки, ще бъдат постигнати нормите.

Ние се съмняваме, че с така посочените мерки това ще се случи, въпреки че е заложена 2024 г. за когато когато ще влезем в нормите в София. Мерките не дават основание да вярваме, че това може да бъде постигнато”, казва Ивайло Попов от Сдружение “За Земята”.   

Основният проблем е, че в мерките на СО не е описано по коя мярка колко емисии ще бъдат спестени и не се знае, ако се реализират въпросните мерки, колко по-малко замърсители ще има във въздуха.

При подаването на жалбата не е търсена подкрепа и от други екологични организации, а е потърсена подкрепа от граждани, които страдат по някакъв начин заради мръсния въздух.

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна