Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смарт Медикал Бокс – кутия за лекарства с часовник и аларма

Изпитвали ли сте затруднения при грижата за хора, които страдат от деменция и често объркват лекарствата, които приемат? Този въпрос задава Георги Корчаков в представянето на проекта си Smart Medical Box – иновативна автоматизирана кутия за лекарства, която следи за правилния прием на медикаменти от възрастни хора.

Тази година Георги е зрелостник в Технологичното училище "Електронни системи" в София, а Smart Medical Box е дипломната му работа. С кутията младежът печели наградата за най-добър проект в категория "Хардуер" на ТУЕС Фест 2021.

От тук нататък Георги продължава да преследва страстта си към електрониката, като е избрал да изучава тази специалност в Англия. Но преди да тръгне по дългия път на големите изобретатели, той ни разказва повече за идеята и реализацията на Smart Medical Box, както и за вдъхновението да продължиш напред и никога да не се отказваш.

Smart Medical Box e умна автоматична кутия за лекарства, която да следи за правилния прием на медикаментите от възрастни хора и хора страдащи от деменция.

Георги Корчаков коментира темата в “Нашият ден“:

"Идеята се зароди преди години, когато баба ми беше с деменция и положението ѝ започна да се влошава. Тя започна да обърква кои лекарства взема.

С баща ми се замислихме за по-добър начин за даване на медикаменти на възрастните хора. Тогава се роди първоначалната идея за кутията. Кутията следи автоматично, отваря чекмеджето с различните медикаменти, които са заредени от човека, който се грижи за възрастния, и сигнализира, че трябва да се вземат.

По този начин намалява шансът за объркване на лекарства или от невземането им."

Чуйте Георги Корчаков в звуковия файл.


Горещи теми

Войната в Украйна