Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Отношенията НАТО - Русия са в най-ниската си точка

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори пред Белия дом във Вашингтон след срещата си с американския президент Джо Байдън - 7 юни 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните членки на НАТО ще се договорят за промени в стратегическата концепция на Алианса на срещата на върха в понеделник, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Той добави, че последните от тях са направени през 2010-а година в Лисабон, а оттогава светът доста се е променил.
Заплахите за нашата сигурност и отбрана също се промениха, каза още Столтенберг. Той уточни, че в настоящата концепция Китай не е споменат изобщо, а за климатичните промени се говори съвсем бегло.
"Отношенията ни с Русия тогава бяха на съвсем друго ниво в сравнение с днешните", подчерта генералният секретар и допълни, че сега те са в най-ниската точка от времето на Студената война. 
Столтенберг изрази надежда, че лидерите ще му възложат да организира работата в тази насока, така че да се постигне споразумение на следващата среща на върха догодина. За отношенията с Русия той подчерта:
"Ние сме готови да продължим смисления диалог с Русия. Но за тази цел за нас е важно да използваме каналите и платформите, за които сме се договорили. Затова поехме инициативата и свикахме следващия съвет НАТО - Русия. Досега Русия не е дала положителен отговор". 
Лидерите ще договорят и създаването на иновационен фонд на НАТО, който да подкрепя начинаещи малки предприятия  в областта на отбраната и сигурността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна