Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков и Андрей Янкулов пред БНР:

Корупцията у нас - между закона "Магнитски" и посещението на Кьовеши

Снимка: pixabay.com

"Корупцията си има определени правила и механизъмчета". Мнението е на Николай Стайков, разследващ журналист

Адвокат Андрей Янкулов, експерт от антикорупционния фонд, допълни, че във фонда са "заринати" със сигнали за корупция:  

"Ежедневно сме свидетели на скандали и скандалчета, за които в нормалните страни се подават оставки. А тук ги виждаме по два на ден". 

Николай СтайковПред БНР журналистът и адвокатът коментираха темата за корупцията, превърнала се отново в гореща точка след разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд". От него става ясно, че за свободата на един арестуван са нужни над 100 000 евро. 

В центъра на разследването е Веселин Денков, арестуван за участие в престъпна група за лихварство и за изнудване. След девет месеца в ареста той е освободен. По време на задържането му неговата приятелка Ивайла Бакалова е търсела начин да оспори мярката му в съда и адвокат Емил Писков, с когото е говорила, ѝ посочил цената - "над 100 000" евро. 

Според Стайков в поведението на прокуратурата се забелязва промяна

"За една седмица - след тийзъра за интервюто по разследването Денков беше пуснат, след като преди това е получил 10 отказа... Няма как да няма промяна в поведението на прокуратурата при обществения дебат за закриване на специализираната прокуратура и на специализирания съд. Виждаме една защитна реакция". 

В предаването "Неделя 150" двамата коментираха и темата "Магнитски". Според журналиста САЩ са ни оказали "непоискана помощ в борбата с корупцията": 

"Има сериозна работа по изчистване на тези схеми. Очаквам действия от прокуратурата". 

Адвокат Янкулов обаче не мисли, че при това ръководство на прокуратурата може да бъде направен завой в правилната посока.  

По повод посещението на европейския главен прокурор Николай Стайков каза, че очаква институционален говор от страна на Лаура Кьовеши

"Тази институция сега започва работа, очакванията са големи. Езикът на тялото, който видях, не посочи топла среща и изрична подкрепа. Андрей Янкулов, снимка: БГНЕС Трябва да се очакват бъдещите действия на Европейската прокуратура". 

Според Андрей Янкулов Европейската прокуратура ще бъде брънка в общата картина по разследванията по делата, които ще  води: 

"Национални разследващи органи ще провеждат разследванията по национални процесуални правила и делата ще се внасят в националните съдилища. Националният съд, който ще гледа делата от компетентността на Европейската прокуратура в България, е Специализираният наказателен съд. Дори при най-добро желание и най-добро кадрово обезпечение Европейската прокуратура не може да направи нищо, защото е прекалено обвързана с редица национални институции и правила". 

Николай Стайков и Андрей Янкулов са част и от разследването от миналата година, станало известно под името "Осемте джуджета"

Монети от жълт метал, документи и фактури открити при обиск в имот на Илия Златанов

Спецакция в дома на Илия Златанов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени