Лаура Кьовеши: Само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие

| обновено на 11.06.21 в 19:31
Лаура Кьовеши
Снимка: БГНЕС

На пресконференция в Дома на Европа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие. Преди това Кьовеши беше посрещната от протестиращи за оставката на българския главен прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха и движението по столичната улица „Раковски“ пред Дома на Европа.

Във втория ден от посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с четиримата български магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима. Посещението на Кьовеши е заради непопълнената квота на  българските представители.

Следващата седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще започне нова процедура за избор на още шестима делегирани прокурори от България. Срокът беше оповестен от Лаура Кьовеши след разговора с  главния прокурор Иван Гешев и със съдебните кадровици. Магистратите трябва да имат прокурорски опит по финансови дела и опит в сферата на международното сътрудничество.

Кьовеши гарантира, че ако някой се опита да се намеси в работата на делегираните прокурори, това ще стане публично достояние. Кандидатите трябва да отговарят на критерии за независимост и прокурорски опит в разследването на дела от компетентността на европейската прокуратура. Процедурата ще бъде открита идната сряда, уточни Лаура Кьовеши.

Именно рестартирането на процедурата беше целта на посещението у нас на европейският прокурор номер едно. Както и подборът на следователи и разследващите полицаи, които ще работят по делата, свързани с парите на европейските данъкоплатци.

Европейският главен прокурор очаква освен това да са магистрати с прокурорски опит по такива дела, да са независими, активни и смели:

"Ако и тези кандидати не изпълнят нашите критерии, аз няма да направя предложение за тяхното назначаване. Националните власти могат да отправят предложения, но мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите колеги. И ако тези нови шест предложения не изпълнят критериите, аз няма да направя предложение за назначаването им", предупреди Кьовеши.

"Европейските делегирани прокурори са независими в своята работа и това не подлежи на коментар. Фактът, че те все още имат качество на прокурори  в националната система, не означава, че са подчинени на главния прокурор", каза Кьовеши в отговор на въпрос за двойното подчинение на българските делегирани прокурори - на нея, но и на българския главен прокурор.

Тя отклони въпроса има ли доверие на обвинител номер едно Иван Гешев, чиято оставка искат граждани и политически формации, както и наложените санкции на шестима българи по глобалния закон "Магнитски": 

"Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко предпоставки - от независимостта, от законодателните инструменти, от ресурсите - човешки и финансови. Дори ако имате независимост и добро законодателство, но нямате добър бюджет, не можете да сте ефективни. И, разбира се, зависи от качеството на хората. Ето защо за европейската прокуратура е важно да има най-добрите прокурори - независими, активни и смели прокурори".

Кьовеши призова българските граждани, които имат сигнали за корупция или нарушения, да ги подават директно на сайта на институцията. Каза че, само за пет дни от старта ѝ в Европейската  прокуратура са постъпили много сигнали, сред тях и от България. И декларира:

"Няма списък с лица, които трябва да бъдат разследвани. Единственото, което мога да гарантирам е, че всеки път, когато получим или разполагаме с информация за престъпна дейност, която спада към нашата юрисдикция, ние ще направим разследване".

"Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури. Не съм  тук да оценявам българската прокуратура " каза още Кьовеши.

Присъдите, а не повдигнатите  обвинения ще са маркер за ефективността на европейската прокуратура. След колко време ще дойдат първи, европейският главен прокурор отказа да прогнозира, но беше оптимист, че присъди ще има. И никой не може да попречи на това:

"И да съм ясна, ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор , за да му каже да направи това или онова, аз ще направя това публично достояние", предупреди Лаура Кьовеши преди да отпътува от София, където каза, че е била не на визита, а у дома си.

Какво още се случи дотук при срещите на Кьовеши в София

България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори и тази бройка не подлежи на дискусия - тази категорична позиция Кьовеши заяви още на първата си среща със служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

От излъчените от Прокурорската колегия десет магистрати Колегията на Европейската прокуратурата одобри като отговарящи на условията само четирима и въпреки призивите квотата да бъде попълнена с останалите под чертата, с мотив, че не са събрали достатъчна подкрепа, съдебните кадровици прекратиха процедурата.

Дали темата е била обсъдена на срещата на Лаура Кьовеши с главния прокурор, който ръководи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, не е ясно, но такъв акцент в съобщението на прокуратурата и в поста на Иван Гешев в Туитър нямаше. 

Още преди да се срещне с официалните лица в България, европейският главен прокурор беше посрещната от протестиращи, които от няколко дни подновиха искането си обвинител №1 да подаде оставка.

Кордони от полиция пазеха снощи и входа на Съдебната палата, от който Лаура Кьовеши влезе за среща с Гешев.  Стигна се и до кратък сблъсък между униформени и протестиращи.

Кьовеши с главния прокурор Иван Гешев/БГНЕС

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кьовеши пристигна в България

На работно посещение в България е главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши .  Страната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от нея институция започна да работи на 1 юни .  Краткият анонс за посещението на Кьовеши от офиса ѝ в..

обновено на 10.06.21 в 21:28
Министърът на културата проф. Велислав Минеков даде пресконференция в галерия „Средец”.

Минеков сезира Кьовеши за злоупотреба с 4,5 млн. евро по проекта за Ларгото

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че ще подаде сигнали до европейската прокуратура за злоупотреби с европейски средства, свързани с три проекта - за ремонта на Ларгото в София, където, по думите му са изчезнали близо..

обновено на 08.06.21 в 12:35
Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши ще се срещне с Иван Гешев и с Янаки Стоилов

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в България , съобщиха за програма "Хоризонт" от европейската прокуратура.  От съображения за сигурност подробностите за програмата ѝ са много оскъдни.  Очаква се тя..

обновено на 10.06.21 в 11:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италия ще ограничи ваксината на "Астра Зенека" за хората над 60 години

Италия ще ограничи използването на ваксината срещу Covid-19 на "Астра Зенека" само за хората на възраст над 60 години. Останалите, на които вече е оставена първата доза от препарата, ще получат втора доза от РНК ваксина. Италия е една от..

публикувано на 12.06.21 в 17:28
Среща на лидерите на Г-7 в курорта Карбис Бей в английското графство Корнуол

Лидерите от Г-7 одобриха план за подкрепа на инфраструктурното развитие в по-слабо развитите страни.

Лидерите от Г-7 одобриха план за подкрепа на инфраструктурното развитие в по-слабо развитите страни. Проектът "Да създадем отново един по-добър свят" предвижда широко партньорство,"основаващо се на ценности, високи стандарти и прозрачност" и е в отговор..

публикувано на 12.06.21 в 17:24

"Сиела Норма" е представила пред ЦИК ценова оферта за машинния вот за 4,350 млн. ева

Фирмата "Сиела Норма" е представила пред ЦИК ценова оферта за логистично осигуряване на машинния вот за частичните кметски избори и за парламентарните на 11 юли, която се вмества в пределната определена от ЦИК - 4,350 млн. лева. При официалните преговори..

публикувано на 12.06.21 в 17:11

Фестивал на новото българско кино в Благоевград

Фестивал на новото българско кино започва в Благоевград. В продължение на девет дни любителите на родното филмопроизводство ще могат да се насладят на най-добрите ленти и то на открито. Филмовият маратон стартира с автокино на паркинга на една от..

публикувано на 12.06.21 в 16:59

Заради излелия се проливен дъжд "София прайд" ще закъснее

Заради излелия се проливен дъжд "София прайд" - проява в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация, ще закъснее. Заради ограниченията, свързани със заразата от корона вируса, миналата година събитието не се състоя. Пространството пред..

обновено на 12.06.21 в 16:49

Ръст на заболеваемостта от Covid-19 в Русия

В Русия регистрират ръст на заболеваемостта от Covid-19, а кампанията по имунизиране на населението не постига желаните резултати. През последното денонощие бяха регистрирани повече от 13 500 нови случая на Covid-19. Това е максимален показател от..

публикувано на 12.06.21 в 16:20

Във Велико Търново ремонтират най-засегнатите улици от поройния дъжд

Във Велико Търново започнаха ремонти на най-засегнатите улици, чиято настилка вчера беше отнесена от поройния дъжд. Заради очакваните интензивни валежи и този следобед е разпоредено непрекъснато следене на речните нива в цялата община...

публикувано на 12.06.21 в 16:13