Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ може да коригира политиката си постепенно в посока на по-екологично портфолио

Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел представи в понеделник няколко начина, по които ЕЦБ може да премине от пазарен неутралитет към пазарна ефективност в опит да се бори с изменението на климата.

Едно от предложенията би включвало спирането на покупките на облигации, емитирани от замърсяващите сектори, което би могло "да премахне стимулите за фирмите от въглеродно-интензивния сектор, за да намалят емисиите на парникови газове".

Друг вариант би бил ЕЦБ да приспособи своите операции по паричната политика по-постепенно в съответствие с съображенията за устойчивост.

Шнабел обаче твърди, че накланянето на ЕЦБ към пазара на зелени облигации може "да повлияе неблагоприятно на ликвидността на пазара или неправомерно да повлияе на ценовия механизъм при покупки на активи от частния сектор".

В публичния сектор тази политика е изправена пред предизвикателства като "незначителен дял от емитирането на зелени облигации от публичния сектор в еврозоната“ и липса на "сравними данни, свързани с климата, за държавните емитенти на дълг“.

Шнабел посочи, че въпреки тези предизвикателства, е "наложително централните банки да проучат амбициозно възможностите за приспособяване на своите операции по паричната политика, за да вземат предвид изменението на климата в рамките на законовия си мандат".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна