Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рациария - един от основните центрове на римската власт на Дунава

Антична Рациария, село Арчар, област Видин.
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

„Сега в началото на тази кампания работим по трасето на бъдещия път между Враца, Монтана и Видин, това е така дългоочаквания път, който трябва да реши проблемите с трафика на Северозапада, открихме един много интересен обект до дело Синаговци, в територията на Рациария и е разположен на крайдунавския път, свързващ най-големите крепости в района“, каза в „Хоризонт до обед“ доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН и ръководител на археологическото проучване при разкопките на Рациария край Видин.

Разкрити са две антични селища – антична Рациария, която разкрива най-големите римски, императорски терми у нас. Тя е край Видинското село Арчар.

Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

„Работим със 150 работници, това ще продължи 4 месеца – ще бъде извършено спасително проучване, а след това започват редовните разкопки на самата Рациария. Това е един от най-важните центрове, важен римски град край Дунав, паметник на културно-историческото наследство на България в Северозапада.

Това е бил първо едни римски военен лагер пред първи век, когато римляните идват да колонизират тракийските земи, по времето на император Траян става римска колония, а през 4 – 6 век става дори столица на една от провинциите на Римската империя, бил е много богат град“, разказа още доц. Димитров.

„Тоест в продължение на 7 века Рациария  е един от основните центрове на римската власт на Дунава и предоставя много интересни находки и паметници на архитектурното наследства", поясни още доц. Димитров.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна