Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Българска археология 2020“ представя над 350 експоната

„Българска археология 2020“
Снимка: НАИМ-БАН

Днешният 14 февруари освен празник на виното и любовта е и професионален празник на археолога. У нас се отбелязва от 1971 г. и това е поводът всяка година по това време в Националния археологически институт с музей към БАН да е подредена изложба с най-интересното и най-ценното, открито по нашите земи през изминалата година. 14-ата национална експозиция „Българска археология 2020“ вече може да бъде разгледана.

Изложбата представя над 350 експоната от 27 обекта, различни като вид и хронология - от Праисторията до Средновековието. Сред тях са продължаващите проучвания на праисторическите селищни могили Провадия, Порой и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, гръцката колония Аполония Понтика, Созопол, римските градове Филипопол, Рациария, Ескус, Алмус, както и средновековните столици Плиска и Велико Търново. 

„Българска археология 2020“

Сред най-впечатляващите находки са праисторически антропоморфни фигурки и съдове от Провадия и Ковачевец. Керамичните фигурки на животни са най-вероятно бикове. Те имат дупка за окачване. Датирани са от късния неолит - втората половина на VІ хил. пр.Хр. Открити са в ямното поле разположено в западната част на платовидното възвишение Поповски височини. Предполага се, че то представлява място, използвано от праисторическите общности за извършване на ритуали чрез изкопаване на ями и целенасочено полагане в тях на разнородни материали. До момента са проучени около 120 ями от късния неолит (5300 - 5000 г. пр.Хр.), разказва гл. ас. Камен Бояджиев от отдел „Експозиция“:  

"Има находки, открити при строежа на магистрала „Хемус“ край град Шумен. Става въпрос за некропол от пето хилядолетие, което много рядко се открива, много малко данни имаме за тях и за погребалните обичаи на хората от тази епоха – за това как те са изглеждали, от какви болести са боледували. Много интересен за нас е и центърът за кремъчни сечива. Това е все едно металът през тази епоха – основния материал, който те използват за изработката на сечивата и оръжията си. Много интересни проучвания са това!"

Сред най-интересните находки са некропол от петото хилядолетие пр.н.е. и център за производство на кремъчни сечива, разкрити при строежа на магистрала „Хемус“. Посетителите ще видят също накити и монети от първите години на Римската епоха по нашите земи, намерени при строителството на пътя Видин-Монтана. Голям интерес предизвиква богатата находка от близо 600 сребърни монети, намерени в опожарена сграда в днешния Пловдив. Те са от III век и най-вероятно са били укрити от собственика им при нападението на готите, казва още Камен Бояджиев за това съкровище. 

Интересен е и керамичен съд с форма на птица от късната бронзова епоха от втора половина на ІІ хилядолетие пр.Хр. Той е открит в некропол край село Балей, Видинско. Общият брой на проучените досега гробни комплекси на некропола го превръща в най-големия известен некропол в Долно дунавския басейн.  

Изложбата „Българска археология 2020“ ще бъде отворена за посетители до 2 май. Репортажа чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за обоиста Георги Теодосиев

Повече от четвърт век във всяко издание на предаването „Алегро виваче“ припомням на нашите слушатели забравени български музиканти от миналото и констатирам, че много рядко съм говорила за нашите великолепни изпълнители на духови инструменти. Спомням си, че през 50-те години, когато започнах да посещавам редовно симфонични концерти, Софийската..

публикувано на 16.04.21 в 20:33
Лора Маркова

Цигуларката Лора Маркова - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. След преброяването на гласовете предстои и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се..

публикувано на 16.04.21 в 19:05
Варненската филхармония на

75 години Варненска филхармония празнуват с концерт на 17 април

Mузикалният празник ще бъде на основната сцена във Варненската опера на 17 април от 19 часа. Пред оркестъра за първи път ще застане маестро Павел Балев - един от най-успешните български диригенти в момента, който ще направи дебюта си на варненска сцена. Солист ще бъде 13-годишният пианист Ивайло Василев - носител на многобройни награди от..

публикувано на 16.04.21 в 12:44
Струнният оркестър при Съюза на юристите в България с диригент Веселин Байчев

70-годишнина чества Оркестърът при Съюза на юристите в България

На 16 април отбелязваме Деня на българската конституция, професионален празник на юристите. Тази дата е избрана и за честването на 70-години от създаването на Оркестъра при Съюза на юристите в България - концертът ще се състои в салона на Съюза на ул. "Пиротска" 7 от 18 часа. Входът е с покани заради наложените противоепидемични мерки. В програмата ще..

публикувано на 16.04.21 в 12:26

"Голата истина за група "Жигули" тръгва от днес по екраните

Новият български игрален филм "Голата истина за група "Жигули" тръгва от днес по екраните. Лентата е снимана основно в Бургас, а историята, която разказва, е за група забравени музиканти. В главните роли са Филип Аврамов, Михаил Билалов, Герасим Георгиев - Геро, Лилия Маравиля, Ирини Жамбонас и Параскева Джукелова. Режисьор на филма е Виктор..

публикувано на 16.04.21 в 07:55
Ивайло Андонов и Климентина Фърцова

"В теб“ е първият албум на група “Crimson Velvet”

"В теб“ е първият албум на група “Crimson Velvet”, която е създадена през ноември 2019 година. " Аз си спомням момента, в който се зароди идеята като музикална композиция и си спомням, когато заедно с Климентина правехме аранжимента на композицията, когато наслагвахме пианото, подреждахме цялото парче, как бяхме въодушевени от това, което се..

публикувано на 15.04.21 в 17:21
Даниел Хоуп

Прочутият цигулар Даниел Хоуп гостува за първи път в България

В зала "България" тази вечер Софийската филхармония ще свири под диригентството на Григор Паликаров, а избраните автори са Рихард Вагнер, Рихард Щраус и Бенджамин Бритън. Концертът със звездното участие на оперната прима Александрина Пендачанска и цигуларя Даниел Хоуп ще може да бъде гледан и онлайн . Даниел Хоуп е в елита на световните цигулари,..

публикувано на 15.04.21 в 16:25