Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на починалите с Covid-19 в САЩ надвиши 600 000 от началото на пандемията

Броят на жертвите в САЩ от коронавирусната пандемия постави мрачен рекорд във вторник, когато надмина 600 000, според данни, обобщени от университета "Джонс Хопкинс".

Общият брой на почналите американци с Covid-19 достигна 600 039, показват последните данни.

САЩ продължават да оглавяват световната класация, както по броя на починалите, така и на заразените от началото на пандемията - общо 33,5 милиона, въпреки че официалните данни от няколко многолюдни страни, включително Китай и Индия, се считат за недостатъчно достоверни.

Случаите на новозаразените и на смъртните случаи в САЩ обаче продължават да спадат, тъй като все повече американци се ваксинират. Данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) показват, че почти 145 милиона души, или 43,7% от общото население на страната, са напълно имунизирани.

Сред американците на възраст 18 и повече години 54,4% са напълно ваксинирани и 64,5% са получили поне една доза. Сред тези на 65 и повече години, около 42 милиона души са напълно ваксинирани, което се равнява на 76% от тази възрастова група. Повече от 47 милиона души в тази възрастова група пък са получили първа доза, покривайки 86,8% от това население.

Същевременно обаче вариантът на Covid-19 Делта вече е открит в 74 държави, което поражда опасения, че ще се превърне в доминиращ щам по света, тъй като продължава да се разпространява бързо, включително в южните американски щати, които изостават с ваксинацията.

Според Световната здравна организация силно инфекциозният вариант, открит за първи път в Индия, е засечен в редица държави, включително Китай, САЩ и Великобритания, където през изминалата седмица той представлява повече от 90% от новите случаи.

Това накара британският премиер Борис Джонсън да забави планираното отваряне на Обединеното кралство с още четири седмици.

В САЩ случаите, причинени от Делта варианта, се удвояват приблизително на всеки две седмици, според бившият комисар на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) Скот Готлиб и сега представляват поне 10% от новите случаи, посочи той през уикенда за телевизия CBS.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!