Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо нарушение на примирието между Израел и палестинците

| обновено на 16.06.21 в 08:56
Марш на националисти в Ерусалим, 15 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път след спирането на огъня на 21-ви май израелската армия нанесе въздушни удари по „Хамас“. Според военни източници на Израел нападенията са в отговор на хвърлени запалителни балони от палестинската територия.

В Ерусалим и на Западния бряг избухнаха сблъсъци между палестинци и израелската полиция, след като вчера в Ерусалим, включително и в арабския квартал на Стария град, се проведе марш на десни еврейски активисти, които скандираха срещу палестинците. Според различни източници участниците са били между няколкостотин души и пет хиляди демонстранти.

Срещу „марша на знамената“ на израелските ултранационалисти палестинците в Газа и на Западния бряг организираха протести, подпалиха автомобилни гуми и замеряха израелската полиция с камъни.

Израелската армия и палестинската групировка „Хамас“ в Ивицата Газа си разменяха ракетни атаки в продължение на 11 дни през май, последвали бунтовете в джамията „Ал Акса: в Източен Ерусалим след решение на израелския съд за отчуждаване на имоти на арабски семейства в Шейх Джара. На 21 май бе постигнато прекратяване на огъня, но не и примирие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!