Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Прокуратурата подцени избора на делегираните прокурори

Бъдещите европрокурори ще бъдат подложени на изключително напрежение, смята анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията

Димитър Марков
Снимка: www.csd.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие нова процедура за избор на шестима делегирани европейски прокурори. Това се случва след като Колегията на Европейската прокуратура одобри едва  четирима от предложените от България десет магистрати. Преди дни в София беше и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

„От прокуратурата просто подцениха избора на тези прокурори“, коментира пред БНР Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Той припомни, че броят 10 за българските делегирани прокурори е бил определен от страната ни и това не е квота, която ни е наложена от Европейската прокуратура. По думите му броят е бил съобразен с тежестта на работата, която се очаква да извършват тези прокурори.

Критериите за подбор са изработени у нас, но се е получило разминаване с това, което Европейската прокуратура търси, изтъкна Димитър Марков. Той допуска, че към новия избор ще се пристъпи и с нови правила.

Според Марков посланието между редовете от Брюксел е ясно – има заложени параметри, които трябва да се изпълнят и не можем да останем с четирима прокурори, както и не можем да преноминираме отхвърлените шест кандидатури.

„Трябва по ред в съответствие с европейските правила България да излъчи тази квота от 10 прокурора. /…/ Това е един прост резултат и процедурата, по която българската прокуратура ще намери начин да излъчи тази бройка, наистина не е работа на Европейската прокуратура.“

Димитър Марков очаква бъдещите ни делегирани прокурори да бъдат подложени на „изключително напрежение“.

„Тъй като ще трябва да отговорят едновременно на очакванията на Европейската прокуратура и на недотам легитимните очаквания на някои заинтересовани кръгове вътре в страната.“

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна