Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Британската инфлация надхвърли през май важното ниво 2 на сто

Снимка: архив

Британската инфлация се ускори през май до 2,1%, надвишавайки за пръв път от близо две години целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, показват последни данни на британската национална статистика (ONS).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 0,6% спрямо април, когато също нарасна с 0,6 на сто.

Инфлацията на годишна база (спрямо май 2020) се ускори рязко до 2,1% от 1,5% месец по-рано при очаквания за доста по-скромно повишение с 1,8 на сто. Това е най-високата инфлация от юли 2019 г., когато тя за последно успя да надвиши целевото ниво на АЦБ от 2 на сто.

Данните са пореден сигнал за засилване на инфлационния натиск не само във Великобритания, но и в целия свят. Въпреки този силен инфлационен скок обаче не се очаква скорошно повишаване на почти нулевата основна британската лихва, тъй като Английската централна банка заяви многократно в последните месеци, че тя очаква всяко едно подобно ускоряване на инфлацията да се окаже само временно.

Графика на потребителските цени (CPI) г./г.


Основната инфлация (изключвайки цени на храни, алкохолни, тютюневи изделия и енергия) също се ускори, нараствайки през май с 2,0% спрямо година по-рано след повишение с 1,3% през април и очаквания за по-слабо нарастване с 1,5 на сто.

ONS представи и данни за производствените ценни, които също показват засилващ се възходящ ценови натиск както на входа, така и на изхода на британските предприятия.

Индексът PPI на изхода на предприятията се повиши през май с 0,5% на месечна база и нарасна на годишна база с 4,6% след повишение с 4,0% през април. Това представлява нарастване на цените на изхода на предприятията за пети пореден месец и най-солиден растеж на годишна база от две години насам.

Производствените цени (индекса PPI) на входа на британските предприятия пък нараснаха през май с 1,1% спрямо април и скочиха на годишна база с 10,7% след повишение с 10,0% месец по-рано. Това е най-високото ниво на индекса PPI на входа на предприятията от септември 2011 г.

Данните за производствени цени също предполагат по-нататъшно ускоряване на потребителската инфлация в следващите месеци.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.