Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата и разнообразна програма за празника на "Христо Ботев"

Митко Новков
Снимка: Ани Петрова

На 18 юни е празникът на програма Христо Ботев в градината пред Народния театър с участието на приятели на програмата.

„Това е празник на БНР, не само на програма „Христо Ботев“, ако мога така да определя програма „Хоризонт“ като немирникът, който разкрива неща и е като Ян Бибиян на медиите, докато „Христо Ботев“ е онзи добър мечок от приказката, който храни Маша с наука, култура и изкуство“, каза в „Хоризонт до обед“ специалният гост Митко Новков, директор на програма „Христо Ботев“.

По думите на Новков стабилната, качествена, солидната, умната политика се изгражда на базата на култура:

„Ако няма култура, политиката се превръща в еднодневка. Това, което наблюдаваме в актуалната ситуация днес, е донякъде плод на недостатъчно култура в някои хора, които удрят и блъскат с юмруци по портите на парламента, защото ако са възпитани, ще почукат леко“, заяви още директорът на програма „Христо Ботев“ Митко Новков.

Културната програма „Христо Ботев“ на БНР с обновена схема от 24 май и това е и поводът за празника.

„Сега празникът включва двама феноменални актьори – актрисата Мартина Кръстева, която и работи в програма „Христо Ботев“, един от гласовете на предаването „Нашият ден“ и води отскоро и петъчния „Нощен блок“. Другият водещ е големият Георги Мамалев.

Антони Дончев

Очакват се изпълнения от Биг бенда на БНР, с тяхната виртуозна музика, ще представим предаванията, ще има фолклорна програма, защото „Христо Ботев“ дава голяма платформа на българските народни песни, ще представим наши автори и водещи", разказа още Новков.

"На празника ще участваме със специален цикъл, който се казва "Солистите на Биг бенда, това са най-изявените ни творци у нас и по смета", посочи в „Хоризонт до обед“ диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев.
"Музиката ще бъде от разпознаваеми джазови пиеси, които ще радват хората, които са специално за изпълнение на открито", каза още Дончев.

На 8 юли 2021 от 19 часа в Първо студио на БНР ще има вечер с музиката на Филип Хензи. Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР:

"Това ще е последният концерт за сезона, като музиката на Хензи е изключително трудна и красива, и този концерт е голямо предизвикателство пред нашия оркестър, това ще е достоен завършек на едни нелек сезон", завърши Антони Дончев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна