Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алберта Алкалай: Литературата спасява животи

Алберта Алкалай говори на мемориална вечер "В памет на спасителите на българските евреи" в Бургас
Снимка: БГНЕС, архив

"Литературата спасява животи. Чрез художествената литература най-лесно се стига до сърцето. Ако човек прояви интерес към нея, той ще прояви интерес и по-надълбоко - до чете и факти. Затова направихме конкурса литературен". Това каза пред БНР Алберта Алкалай, председател на Център "Алеф".

Осми международен литературен младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран от Център "Алеф", ще се проведе на 24 и 25 юни в Бургас. В него ще участват младежи от 5 държави. Организаторите на конкурса привличат вниманието на младите хора към темата за стойността на човешкия живот и за героизма на българите, спасили свои съграждани евреи по време на Холокоста пред Втората световна война. 

"Нашият конкурс е уникален, защото не е за чиста литература, поезия, както има много такива, това е ученически конкурс, който изгражда и гражданска позиция", уточни Алкалай.

Разкази на младежи от Израел, Словакия, Полша и Германия са получени за участие в осмото издание на Международния литературен конкурс:
"Това са младежи, които проявяват интерес точно за нашата българска история. Нашият най-голям морален капитал - спасяването на българските евреи от Холокоста, е все още неразказана за света история. Все още тя е наша локална, балканска. Това е начин ние да популяризираме тази степен на човещина, уникална като цяло по времето на Втората световна война. Да популяризираме нашия подвиг в чужбина".
От България участниците са 120.
Интервюто на Петър Волгин с Алберта Алкалай в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна