Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха мъртъв в гората "белгийския Рамбо"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Белгия съобщи, че е открила тялото на укриващия се военен, заплашил известен вирусолог заради действията му по време на Covid пандемията, информира "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Стотици хора от силите за сигурност претърсиха североизточна Белгия след изчезването на 17 май на Юрген Конингс, наречен "белгийският Рамбо" заради сходството на случая му с този на героя на Силвестър Сталоун. Конингс беше обект мащабно преследване и се смяташе, че е бил тежко въоръжен.

Днес разхождащи се в гората близо до град Дилсен-Стокем са открили  тяло, за което първоначалните данни сочат, че е на Конингс и че той се е самоубил, но е в ход допълнителна проверка, се казва в изявление на белгийската федерална полиция.

Според местните медии 46-годишният ефрейтор Юрген Конингс е оставил писмени съобщения на бившата си съпруга преди да изчезне през май, които сочат, че имал за цел да преследва висши служители в Белгия.

Конингс е съставил списък с потенциалните си цели, между които един от най-известните белгийски експерти по Covid-19 Марк Ван Ранст и министърът на отбраната Лудивайн Дедондер. Конингс е заподозрян също в планирането на нападение срещу джамия.

Сред хората под повишена защита бяха бившата съпруга на Конингс и адвокатът, участвал в развода му. Полицията бе подсигурила допълнителна сигурност за висши фигури в армията на страната, отговорни за уволнението на Конингс заради политическите му възгледи миналата година.

Стотици офицери участваха в операцията по издирване на Конингс, за когото се твърдеше, че е с крайно десни възгледи и омраза към програмата за ваксинация срещу Covid-19.

Конингс е бил наблюдаван от антитерористичната агенция на Белгия. Смята се, че той е имал в себе си противотанкови ракетни установки и други тежки оръжия от армейска казарма, които е скрил, преди да изчезне.

След като ефрейторът изчезна, министърът на отбраната на Белгия Дедондер обеща да промени закона, за да затрудни достъпа на военния персонал до оръжейните арсенали без по-високо ниво на сигурност.

Юрген Конингс

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!