Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Балтова: Сериозен позитивизъм и за Северното, и за Южното Черноморие

Министърът изрази притеснение за кадровия ресурс и дали всички хотели ще успеят да отворят през сезона

Снимка: БГНЕС

"Сериозен позитивизъм и за Северното, и за Южното Черноморие. Очаква се сравнително интензивен сезон". Това каза пред БНР министърът на туризма Стела Балтова по повод събитие във Варна, в което участват над 180 ръководители на туроператорски фирми на най-високо ниво от Германия, журналисти, представители на най-престижното немско списание за туризъм

Тя уточни, че редовните полети от Русия се възстановяват на 28 юни

"Това е зелена светлина към възможността организирани туристи да пристигат в България. България като дестинация е силно чакана от руските туристи. Трябва да бъдем много активни, но и внимателни на този пазар". 

Министърът изрази притеснение дали всички хотели по Черноморието ще могат да отворят през сезона и дали ще има достатъчно кадри, които да осигурят качество на продукта

В предаването "12+3" тя коментира и темата с гръцкия туроператор "Музенидис травъл", който заради финансови проблеми може да провали почивките на много българи:  

"Не се говори за фалит на този туроператор. Следим от близо случая. Ситуацията не е стабилна. Всички българи, които в момента са в Гърция с този оператор, ще си довършат почивката и няма да имат проблем".

Стела Балтова приветства дискусиите в курортите Златни пясъци и Албена, където над 180 ръководители на туроператорски фирми и журналисти от Германия обсъждат възстановяването на туристическия сезон и чартърните програми от Германия. Тя подчерта, че от съществено значение е фактът, че събитието се провежда в момент, когато страната вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на пандемията от Covid-19.

„До 11 хиляди туристически бюра в Германия веднага ще има информация за това какво в момента е състоянието на нашия туризъм. Ние наистина се намираме в много трудна ситуация. Това е вярно и същевременно има разписани протоколи за спазване на епидемиологичните изисквания, така че аз съм убедена, че това наистина ще бъде едно много, много добро събитие".

Интервюто със Стела Балтова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна