Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойка Велкова: Федра е глътка за любов, за прошка и за въздигане на другия

Да грешиш и да нямаш грях, защото, когато обичаш - няма грях, казва за героинята си Велкова

Бойка Велкова
Снимка: Личен архив

"Пиесата "Федра" е глътка за любов, за прошка, а древните гърци смятат, че любовта дарява душата с криле, така че темата е любов и дали сме способни да обичаме другите повече от себе си", сподели пред БНР актрисата Бойка Велкова за постановката „Федра" на театър „Азарян“, която ще се състои днес от 19 часа.

"Пиесата цели да ни покаже способни ли сме да въздигнем другия, да го разпознаем, да разпознаем в него самата необятност, космос, вселена и да се признаем за победени, но щастливи. Имаме прекрасен актьорски състав за това - Пламен Манасиев - в ролята на Тезей, Михаил Сървански в ролята на Иполит, Севар Иванов в ролята на Агатон и Петя Силянова като Диотима", посочи още Бойка Велкова.

Пиесата, основана на митовете за „любовните отмъщения” на незачетената богиня Афродита, не следва строго древните образци - нито Еврипид, нито Сенека или интерпретацията на Расин от века на Класицизма, а показва Федра като съвременна силна, осъзната и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за красота и лично достойнство.

"Действието се развива в наши дни, за да покажем, че човекът почти не се променя след хилядолетия - той е в своите страсти, в мрака си, не може да го овладее, не може да проумее, не може да прости, да дарява прошка, учи се, но с много малки стъпки...Искаме зрителите да видят къде се намират чрез тази пиеса.

А Федра също преминава през своите емоции, които не може да овладее, но намира сили да поиска прошка, която не получава, затова залита в другия полюс и посяга на живота си. Тя е неразбрана, самата тя не се разбира. Женствеността е болна и тя трябва да се излекува, но това става само, когато застанеш срещу страховете си и ежедневните си грешки и недостатъци. Водим се в спектакъла от мотото - Да грешиш и да нямаш грях - защото, когато обичаш, няма грях. Но си струва да има все пак възпитание на чувствата си и да изследваш това", посочи още пред БНР актрисата Бойка Велкова.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна