Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Николчев: Хората могат да се тестват безплатно за хепатит С

Снимка: БГНЕС

Хепатит С може да протича безсимптомно и 30 години в организма, като при 75 на сто от пациентите единственият симптом е чувството на умора, заболяването обаче е вече напълно лечимо“, каза в „Преди всички“ д-р Кирил Николчев.

Българската стопанска камара започва кампания безплатно и анонимно тестване за хепатит С сред работещите в най-близката до тях лаборатория.

„При 50 на сто от пациентите за жалост болестта се открива в краен стадий – среден или тежък етап. Това е чернодробната цироза, чернодробен рак. Тогава медицината може да помогне доста ограничено.

Хората не се тестват за хепатит С, защото все още нямат достатъчно информация за самата болест и последствията от нея, освен това има и в известна степен стигма“, поясни още специалистът.

По думите му хората са се заразявали преди 1992 година чрез преливането на кръв, заразяване може да стане по дентален път, татуиране, по-рядко при сексуален контакт.

„Другата причина е, че на този етап тестовете не се заплащат от здравната система. Ние досега сме спонсорирали като фирма над 300 хиляди теста.

След революционните терапии при хепатит С се излекуваха много пациенти, а последните години се лекуват пациенти, които откриваме с нашите тестове. Здравната каса поема лечението на заболяването на 100 процента.

77 хиляди души се предполага, че са инфектираните с хепатит С у нас, това е на база гнездови изследвания, а са излекувани едва 4-5 хиляди“, посочи още д-р Николчев пред БНР.

Хората могат да се изследват във всяка лаборатория на голяма верига лаборатории, посочват само, че по кампанията на БСК и това е анонимно и безплатно.

Вече е приет и Националният хепатитен план, където ще се сканират безплатно всички граждани над 40 години, като ще осигури лечение на неосигурените лица, проблемът е, че планът все още не е финансиран и все още не се прилага, посочи още д-р Николчев.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна