Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Красимир Антонов: Само един от 10 българи знае, че е заразен с хепатит

Необходима е Национална програма за осигуряване на скрининг, смята Силвана Лесидренска от Сдружение ХепАктив

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. В България страдащите от хепатит В са около 210 000, а пациентите с хепатит С са над 80 000. Болестта е напълно лечима, ако бъде установена навреме. У нас все още не е въведен масов скрининг за ранна диагностика на вирусните хепатити.

„Липса на апетит, подуване на корема, тежест в областта на черния дроб, гадене и повръщане, пожълтяване на очите и кожата - това са само част от симптомите на вирусния хепатит В и С, които обаче се появяват години след заразяването, когато черният дроб вече е сериозно увреден“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ началникът на центъра по вирусни хепатити в столичната болница „Св. Иван Рилски" проф. Красимир Антонов.

„Самият вирус, навлизайки в човешкото тяло, трябва да минат 20 години, за да се получи сериозно увреждане на черния дроб. На практика, човек си носи вируса, без да знае, че е носител“.
Рутинните кръвни изследвания на чернодробни ензими не хващат вируса. Диагностиката става само с тест за хепатит. Ако вече сте се заразили, усложненията могат да бъдат сериозни, предупреждава проф. Антонов. „Хепатитът е за съжаление вирус, който може да предизвика рак на черния дроб.“

Хиляди българи са заразени с хепатит, но само 1 от 10 знае за това. Всъщност не възможностите за диагностика и лечение, а откриването на пациентите е най-големият проблем:

„Имаме лекарства, имаме центрове, но за съжаление броят на лекуваните пациенти е много под този, който трябва да имаме“, смята проф. Антонов.

Причината за този дисбаланс е в липсата на държавна политика по темата. Още в края на миналата година трябваше да бъде готова Националната програма за контрол и превенция на вирусните хепатити, но документът още отлежава някъде в здравното министерство, каза председателят на Сдружение на пациенти с хепатит "ХепАктив" Силвана Лесидренска:

„Това е една програма, която цели да регулира мерките за справяне с вирусния хепатит. 2016 година Световната здравна организация издаде насоки за елиминация на вирусния хепатит до 2030 година, а до момента България не е направила нищо съществено в тази посока. Надеждите ни са, че тази Национална програма ще намери механизмите за осигуряване на масов скрининг“.

Според Лесидренска пациентите у нас са принудени да преодоляват редица препятствия - от затруднен достъп до специалисти и чакане по опашки до липса на живото-поддържащи медикаменти. А в условията на епидемия от коронавирус тези проблеми сериозно усложняват положението на хората:

„Поради административни недомислици се ограничи лечението на пациентите, можеше по електронен път да се случват нещата и пациентът само да си взема лекарствата“.

В малките населени места пациентите имат проблеми с липсата на информация за болестта и диагностиката дори и сред личните лекари.

Лесидренска дава за пример и това, че ненужно се хоспитализират за изследвания пациените, за да им бъдат безплатни лекарствата по Здравна каса. Но това поставя под риск да се заразят с коронавирус, обясняват специалистите.

В очакване на Националната програма за контрол и превенция на хепатита от Сдружение "ХепАктив" организират поредната кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С.

Изследвания се правят всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18 часа в CheckPoint София на ул. "Цар Самуил" 111 и без предварително записване.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карлес Пучдемон

Пучдемон може да излезе от ареста, но няма право да напуска Сардиния

Каталунският сепаратист Карлес Пучдемон може да излезе от ареста на остров Сардиния, където беше задържан снощи с европейска заповед за арест, издадена от Испания, но няма право да напуска острова. Предстои съдът да реши дали да бъде екстрадиран по искане на Мадрид, предаде Франс прес. Бившият каталунски лидер е обвинен за ролята му в незаконния..

обновено на 24.09.21 в 21:58
Емблемата на Силистра

Силистра - най-северният север

За мнозина Силистра е непозната част от България, а онези, които все пак са я посещавали – определят местоположението ѝ като най-северния север, използвайки едноименния роман на Стефан Поптонев от 1975 година. Граничи с Румъния и по вода, и по суша – нещо, което малцина знаят. За Силистра казват още, че не е град, покрай който ще..

публикувано на 24.09.21 в 16:45
Комисия по отбрана в НС

Кой трябва да поеме ремонта на българската военна техника

"Една идея не мина през комисията по обрана между двете четения на актуализацията на бюджета за 2021-ва. Да се постави силно ограничение за разходи за продукти и услуги по българската отбрана към страни извън НАТО и ЕС, а изключение да се прави за ремонти в Украйна и Грузия. На фона на това, че голяма част от техниката е отпреди..

публикувано на 24.09.21 в 14:55
Д-р Гергана Николова

Николова: Здравно-профилактична карта се издава след преглед

Родителите и учениците трябва да предоставят на училищните власти талон за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, така наречения картон или лична здравна профилактична карта. Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар по служебен път, информираха от..

публикувано на 24.09.21 в 12:38

Разследващи журналисти от България и чужбина ще обсъдят проблемите с медийната свобода

World Press Institute (WPI), медийна организация, базирана в Съединените щати, организира конференция в България, озаглавена „Нови хоризонти в журналистиката”. Партньори на събитието са Фондация „Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти, ще се състои на 24 и 25 септември 2021 г. в Гранд хотел „Милениум” в София и..

публикувано на 24.09.21 в 11:09
Европейска нощ на учените

Европейската нощ на учените предлага нови открития за посетителите

На 24 и 25 септември ще се проведе Европейската нощ на учените в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново,   Хасково, Ямбол. Според ново проучване на Евробарометър европейците твърдо подкрепят науката и технологиите. Гражданите очакват   редица  технологии, които понастоящем са в процес на разработване да..

публикувано на 24.09.21 в 09:55

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57