Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„РазЛичности“ в Арт галерия – НДК

4
Снимка: Орлин Огнянов

B артпространството на галерията в Двореца на културата е подредена изложба на млади автори от Студио „4 уши“.

„РазЛичности“ vol. 2 е заглавието, което участниците са избрали за артистичната си изява. Тя е продължение на проект от 2019 г. и част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

18 творци с над 50 произведения представят работите си от различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства и др.

Студио „4 уши“ е приятелски кръг от художници, а това, което ги обединява, е специалното отношение към класическите прийоми в изкуството. Основният им стремеж не е да правят съвременно изкуство, а да не правят временно такова. Важно за тях е търсенето на истински стойности, за което едно от най-съществените неща е диалогът помежду им. Оттам идва и името, като формулировка на това, че да те чуват е също толкова важно, колкото и да слушаш, за което са нужни минимум 4 уши.


Както във всяка съвместна изява на тези разЛични автори, изложените творби са изработени в разнородни материали и техники. Кристина Вътова и Петя Попова представят серии рисунки с молив, тънкописец, сух пастел. Михаела Каменова, Венцислав Шишков, Светослав Хаджигаев и Ваня Димитрова показват скулптури от метал, сред които „Йо – йо“, „Сън“, „Танц с огън“, „Зенит“ и „Възход“. Милена Дечева участва с „Ще се намерим“ – цикъл сериграфии, смесена техника. Владимир Мичев, Николай Мартинов, Пламен Петрунов, Христо Кирилов и Валентин Митев показват на публиката скулптура и релеф от дърво – „Деструкция“, „Завръщане“, „РазЛичности“, като в последната са използвани 50 вида дърво. Серия порцеланови декоративни чинии представя Златина Кръстева, обекти от хартия - Сирма Маркова, а стоманена пластика „Дъжд“ с 18 малки платна - Николета Иванова. Със скулптури от бронз участват Илия Новачев и Цветан Николов, а с дървена кинетична инсталация се представя Иван Ушев.

До 8 юли в Арт галерия - НДК ще продължи изложбата, а входът е свободен. Чуйте разговора на Юлия Петрова с художничката Кристина Вътова в „Артефир“.

Снимки: Орлин Огнянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна