Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Боян Минчев – трето поколение майстор шекерджия

Боян Минчев е трето поколение майстор шекерджия в Етнографския музей на открито "Етър" в Габрово.

За традициите без предразсъдъци, за занаятчийството без умора и за захарта без задължителната найлонова опаковка разказва майсторът.

Боян Минчев е главен герой в “Нашият ден“.

“Кафе не се научих да пия, но денят ми започва със захар. От рано сутринта започвам да правя различни сладки и шекери, за да радваме децата, които биха минали през музея в този ден. Започвам около 8.00 часа."

Кое го подтиква да стане майстор

"Аз съм трето поколение майстор шекерджия. Всичко е подтикнато от дядо ми. Той един от най-старите майстори на музея “Етър“. Учил се е от първите майстори в региона, събрани от Лазар Тонков.

Може би съм бил пет-шест годишен, когато той ме е бавил, докато е правел сладки. И така постепенно с годините, когато имах нужната сила и знания, защото всичко работим на ръка, започнах да работя.

От 15-16-годишен работя до ден-днешен, вече 16 години."

Запалва го…

"Естествено сладкото – като всяко малко дете и аз обичах да ям сладко. Покрай дядо всичко беше сладко, беше приятно. Занаятът се предава от поколение на поколение."

Уроците, които няма да забрави

"Всички уроци стоят, защото дядо ми е такъв човек, че с шеги, с насмешки нещата винаги са минавали много леко.

Работата е приятна, особено когато радваш децата. Това съм видял в дядо ми и в себе си.

Народните танци

"Закърмен съм с народната музика. Майка ми е народна певица, баща ми е хореограф. Танцувах, тъй като не можех да пея като малък. Започнал съм да танцувам от 3-4 годишен. Това винаги много ме е палило и сме обиколили почти цял свят с народните танци.

Трудно е в момента да оцеляваме в това време на пандемия."


Прибавя ли ново в старите рецепти

"Стараем се да се развиваме и предлагаме доста рецепти. Търсим стари майстори и стари хора, те са българската памет. Добавяме някои нови привкуси, защото времената се менят. Не прекрачваме границата, защото искаме да съхраним най-вече българското."

Чуйте Боян Минчев в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.