Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не всичко започва от теб”, или как миналото може да определи бъдещето

Как наследената семейна травма определя кои сме и можем ли да променим това? Отговорът на този въпрос дава едно ново издание с логото на издателство “Изток-Запад”. Става дума за книгата на американския автор Марк Уолин - "Не всичко започва от теб”.

Марк Уолин е психотерапевт и директор на Института по семейни констелации в Сан Франциско с над 20-годишен стаж в областта, който обаче преди да започне да лекува другите е трябвало да излекува себе си.

“Книгата е доста революционна, защото се говори за наследствена травма, но в една доста по-различна светлина. Има много добри книги за травмата, но тази разглежда наследената травма, не тази, която сме преживели в собствения си живот, за която имаме съзнателно отношение, а такава, която сме наследили от нашите родители, баби и дядовци и дори някой далечен роднина”, казва Вера Янчелова - главен редактор на изд. “Изток-Запад”.

По думите ѝ тази наследствена травма се изразява в това, че може да има симптоми, които по никакъв начин не могат да бъдат обяснени с настоящия ни живот, например депресия тревожност, когато животът ни е напълно подреден, имаме хармонична връзка, добра работа и изведнъж започват симптоми, които на логично ниво нямат никакви предпоставки.

В книгата се разбулва една съвсем различна област от човешката психика - несъзнаваното. Чрез несъзнаваното хората наследяват много модели от своите предци и единственият начин да се изцели травма, която се предава по наследство, е като се стигне до историите на предците, чиито рани носим.  

Епигенетиката също доказва, че стрес, преживян от наши роднини, се предава по наследство чрез гените ни.
Още за книгата и за фамилната обремененост - чуйте в разговора на Гергана Пейкова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна