Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусията “Времето на бившите хора” в търсене на логиката от близкото ни минало

Снимка: Читалище.то
На историята и паметта, която определя настоящето и бъдещето ни, ще бъде посветена дискусията “Времето на бившите хора”. Събитието ще се проведе на 30 юни от 19.00 на ул. “Лавеле” 11. Организатор на дискусията е Фондация “Форграунд” и Народно читалище "Читалище.то".

Бившите хора е термин от тоталитарното минало на страната ни, който определя интелигенцията на България.  В началото на режима българската интелигенция е била буквално отречена и в последствие не се е давал шанс на хора от тази прослойка, като приоритетни са ставали качества, които не водят държавата до успех. 

“Времето на бившите хора е квалификацията, която нас най-силно ни впечатли, когато започнахме проучването за близкото минало на България. Нямаше как да останем безразлични, понеже не намираме обяснение как въобще може да се даде такова определение”, казва Мариана Младенова, която е представител на организаторите на това събитие. 

Дискусията е опит да бъде намерено логично обяснение или някаква разумност в събитията, които са се случвали в близкото ни минало.

С тази дискусия се поставя началото на поредица от събития, които ще се случват не само в България. Те вече текат в пет европейски държави. Основният фокус е да бъде разгледана човешката природа и качества, които са адекватни на този режим и по какъв начин изобщо довеждат до създаването му, обяснява Мариана Младенова.

Темата, според нея е актуална, защото паметта за миналото дава по-добро разбиране за процесите, които се случват и защо светът в даден момент изглежда по определен начин.

Повече по темата чуйте в разговора на Гергана Пейкова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна